Panika u Hrvatskoj zbog manje turista iz BiH

... ove sezone da uživa značajno manji broj turista iz BiH. Za bh. ljubitelje mora prethodnih je godina poseban magnet predstavljala Makarska, iz čije turističke zajednice već sada očekuju "mršaviji" broj bh. posjetilaca, pišu nezavisne.com.

"Građani BiH su uvijek bili naši gosti u velikom broju, tako da mi je, na neki način, stvarno žao što će granicu moći da se prođu samo s putovnicom. Najvjerovatnije će se zbog toga dogoditi da ćemo imati manje gostiju iz BiH", kazao nam je Tonči Lalić, iz Turističke zajednice Makarska.

Da su strepnje hrvatskih turističkih radnika opravdane, ističe i Dušan S. iz Banjaluke, koji je sa suprugom namjeravao da ljetuje u Splitu, ali se predomislio, pošto bi u tom slučaju morao da plati i izdavanje dvije biometrijske putovnice, a ne zna šta će mu još dodatno tražiti na granici.

"Unazad desetak godina sa suprugom sam ljetovao na Hrvatskom primorju. Ovog ću ljeta najvjerovatnije u Đenoviće, kod Herceg Novog", naglašava ovaj Banjalučanin.

Osim što moraju da razmišljaju o putovnicama, bh. građane zabrinula je i informacija da će po danu boravka u Hrvatskoj morati da imaju 100 eura.

"Čitao sam da će carinici, pri ulazu u Hrvatsku, od mene moći da traže dokaz da imam 100 eura po danu boravka. To je za mene nedopustivo", kaže Dušan S.

Inače, u BiH, po procjenama, živi 3,8 miliona građana, ali biometrijsku putovnicu ima tek oko 1,6 miliona.

Pristiže nam veliki broj upita u vezi s granicom, da li će je ipak biti moguće preći s osobnom iskaznicom i slično, rekao Mujdžinović

U bh. turističkim agencijama kažu da još nisu osjetili drastično smanjenje broja ljetovanja u susjednoj zemlji, koja ulazi u EU 1. srpnja, ali da su prebukirani upitima građana koji se odnose na prelazak granice sa susjednom zemljom.

"Zasad nije opalo interesovanje za ljetovanje u Hrvatsku, ali nije isključeno da hoće od 1. srpnja. Pristiže nam veliki broj upita u vezi s granicom, da li će je, ipak, biti moguće preći s osobnom iskaznicom i slično", rekao je Senad Mujdžinović, iz agencije "Hit turs" Tuzla.

Isto kažu i u sarajevskoj turističkoj agenciji "Sol Azur & Buena vista", dodajući da su rijetki oni koji su otkazali ljetovanje u susjednu državu, ali da ne znaju šta će im donijeti srpanj i kolovoz.

Inače, kriza se duboko ukorijenila u novčanike bh. građana, pa putovnice nisu jedina prepreka zbog kojih ne idu na ljetovanje, jer, pored tog dokumenta, potrebno je platiti smještaj, prevoz, hranu i ostalo.

Tako iz sarajevske agencije "Relax turs" kažu da im je opala potražanja za ljetovanjima na Jadranu, ali ne zbog predstojećeg ulaska Hrvatske u EU, već zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalaze građani.

"Ljudi se više odlučuju za odlazak u Tursku jer prođu jeftinije nego u Hrvatskoj", kažu u agenciji "Relax turs".

Šta ćete moći da unesete u Hrvatsku

- 1 kilogram kave

- 1 buket cvijeća

- 1 šteka cigareta

- 1 parfem od 50 mililitara

- 2 litre žestokog pića

- 4 litre vina

- 5 kilograma svježeg voća i povrća

- 16 litara piva

- lijekovi za najviše mjesec uz potvrdu ljekara

- kućnog ljubimca uz veterinarski certifikat

Cijene aranžmana (od 1. do 8. srpnja)

BRELA

Smještaj: Hotel

Usluga: Polupansion

Cijena: 1.455 maraka

DUBROVNIK

Smještaj: Hotel, tri zvjezdice

Usluga: Polupansion, dvokrevetna soba

Cijena: 1.113 maraka

MAKARSKA

Smještaj: Hotel, tri zvjezdice

Usluga: Polupansion, dvokrevetna soba

Cijena: 977 maraka