Pali hrvatski vitezovi, Otac Domovine i svi umrli pravaši… S nama su!

HSP AS H, Svi sveti, blagdan svi sveti
...02. studenog najviše stranačko vodstvo na čelu s predsjednikom Hrvojem Ničeom polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća te zajedničkom molitvom odalo je počast i prisjetilo se svih palih hrvatskih vitezova kroz povijest, utemeljitelja pravaške ideje Oca Domovine dr. Ante Starčevića te svih umrlih pravaša i starčevićanca.

Na grobnom mjestu dr. Ante Starčevića u Šestinama odana je počast utemeljitelju jedine izvorno hrvatske političke ideologije, a stranačko izaslanstvo je položilo cvijeće i svijeće te se zajedničkom molitvom prisjetilo utemeljitelja Stipe Ćorića na zagrebačkom groblju Miroševac. Uz brojne stranačke dužnosnike s područja Grada Zagreba izaslanstvo su činili predsjednik stranačkog Odbora za medije i digitalno društvo Stjean Stipo Ćorić, članovi Časnog suda na razini RH Krešimir Vrljić i Mirjana Perčić, predsjednik Kluba mladih starčevićanaca na razini RH Karlo Jandrijević, rizničarka Ankica Groznica, članovi Predsjedništva Petar Kovačević, Boris Fažo, Klaudija Abramović, glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić te zamjenik predsjednika stranke Robert Balić.

Blagdan Svih svetih je dan spomena na kršćanske mučenike i slavi se još od 4. stoljeća. Tada se slavilo sve svete mučenike na prvu nedjelju nakon Duhova, a kasnije je taj blagdan pomaknut na 01. studeni odredbom pape Grgura III. u 8. stoljeću. Od tada je kršćanski običaj da na blagdan Svih svetih posvećujemo grobove preminulih članova obitelji, prijatelja i svih onih koji su nam dragi. Na njihovim vječnim počivalištima u znak sjećanja polažemo vijence ili cvijeće te palimo svijeće, a prisjećamo ih se i osobnim ili zajedničkim molitvama.

Dan kasnije, 02. studenog slavi se Dušni dan koji je nastao inicijativom benediktinskog opata iz Krimija sv. Odiona i to 998. godine. Zaslugom benediktinaca taj dan se proširio, a Vatikan ga je potvrdio 1311. godine. Kršćani toga dana najčešće se svojih preminulih prisjećaju misama zadušnicama.

Dan ranije, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na glavnom Gradskom groblju u Petrinji obilježen je Dan osnutka 12. domobranske pukovnije Petrinja. Tim povodom odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima te svim civilnim žrtvama Domovinskog rata iz grada Petrinje uoči blagdana Svih Svetih. Uz brojna izaslanstva počast je odalo izaslanstvo Podružnice HSP AS Petrinja koje su činili dopredsjednik Podružnice Miljenko Bušić i članovi NO Anto Vučak i Zdeslav Pintar.

Povodom blagdana Svih Svetih na požeškom groblju Sv. Ilije, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, odana je počast svim poginulim, nestalim i preminulim sudionicima Domovinskog rata. U gradskom izaslanstvu uz najviše gradske dužnosnike bio je član Predsjedništva HSP AS i dopredsjednik Gradskog vijeća Požege Dražen Muljević.