Ovo su novi ministri, pogledajte otkud dolaze i čime su se dosad bavili

Ovo su novi ministri, pogledajte otkud dolaze i čime su se dosad bavili
...Sabora, a Jutarnji list donosi kratak pregled biografija novih ministara.

MUP - Vlaho Orepić - Rođen je 16. studenog 1968. godine. Orepić je bio prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama, imenovan 8. prosinca 1991 godine, Predsjednik je Udruge građana "Škanj", a bio je i iznimno aktivan tijekom višegodišnje borbe protiv gradnje Termoelektrane u Pločama.

Ministarstvo uprave - Dubravka Jurlina Alibegović - Ravnateljica Ekonomskog instituta. Na institut je stigla 1987. gdje je obnašala funkciju voditeljice Odjela za javne financije i financijskih sustava. Na dvije godine Institut je zamijenila angažmanom u Ministarstvu znanosti i tehnologije, kao zamjenica ministra u Račanovoj vladi, da bi se na Institut vratila 2003. kao pomoćnica ravnatelja. Od 2004. do 2011. bila je voditeljica Odjela za ekonomiku javnog sektora da bi nakon toga preuzela posao voditeljice Odjela za regionalnu ekonomiku, održivost i razvojno upravljanje.

Ministarstvo poljoprivrede - Davor Romić - Rođen je 4. siječnja 1958. u Metkoviću. U novu Vladu Tihomira Oreškovića stiže kao nestranačka osoba. Diplomirao je i doktorirao na Agronomskom fakultetu, gdje je obnašao dužnosti prodekana (1999-2001), predstojnika Zavoda (2001-2006), te u dva mandata dekana (2006-2012). Veliki je stručnjak za projekte navodnjavanja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode - Slaven Dobrović - Rođen je 29. kolovoza 1967. godine u Zadru. Profesor je na Fakuletu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Također, autor je više studija za implementaciju ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u jednicama lokalne samouprave. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1993. godine, na procesno energetskom smjeru. Dobitnik je Rektorove nagrade za najbolji studentski rad 1992. godine.

Ministarstvo pravosuđa - Ante Šprlje - Sudac Općinskog suda u Metkoviću. U zadnji je tren isplivao kao favorit za ministarstvo pravosuđa pred Jurom Martinovićem.

Ministarstvo gospodarstva - Tomislav Panenić - Rođen je 12. ožujka 1973. u Nurtingenu u Njemačkoj. Načelnik općine Tompojevci i predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. do 1992. godine.

Ministarstvo branitelja - Mijo Crnoja - Pukovnik u mirovini, kazao je da će njegov program biti vraćanje dostojanstva hrvatskim braniteljima, vraćanje zajedništva te gospodarski oporavak zemlje, a namjerava objaviti i tzv. regitar izdajnika Hrvatske.

Ministarstvo financija - Zdravko Marić - Rođen je 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu. Doktor je znanosti koji je godinama radio u ministarstvu financija, a u mandatu ministra Ivana Šukera obnašao je dužnost državnog tajnika u ministarstvu financija. 2000. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer financije, 2004. godine magistrirao na istom fakultetu, na kojem je i doktorirao 2008. na temu ‘Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća'. Na njegovo imenovanje MOST je najprije stavio veto, no kasnije ga je povukao. Na novu funkciju stiže s visokog položaja u Agrokoru.

Ministarstvo graditeljstva - Lovro Kuščević - Predsjednik HDZ-ovog Odbora za graditeljstvo. Diplomirani pravnik i načelnik općine Nerežišća.

Ministarstvo kulture - Zlatko Hasanbegović - Rođen u Zagrebu 1973. godine. Radi kao znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Glavni je urednik časopisa Pilar. Predsjednik je Nadzornog odbora Počasnoga bleiburškog voda, suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini te član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

MORH - Josip Buljević - Rođen je 1972. godine. Savjetnik je predsjednice za nacionalnu sigurnost i bivši ravnatelj SOA-e.

Ministarstvo poduzetništva i obrta - Darko Horvat - Predsjednik međimurskog (županijskog) HDZ-a i član nacionalnog Predsjedništva.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture - Oleg Butković - Gradonačelnik Novog Vinodolskog i jedan od najzaslužnijih za bolje izborne rezultate HDZ-a posljednjih godina u Primorsko-goranskoj županiji

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU - Tomislav Tolušić - Rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici. U ožujku 2008. godine postaje župan Virovitičko-podravske županije. Na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine prvi put je neposredno izabran na mjesto župana, a u svibnju 2013. godine osvaja i drugi mandat na mjestu župana Virovitičko-podravske županije. Od 2013. do 2015. bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, udruge koja okuplja sve hrvatske županije.

Ministarstvo socijalne politike i mladih - Bernardica Juretić - Bivša časna sestra i sinonim za borbu protiv ovisnosti u Hrvatskoj. Bila je i pročelnica Vladinog ureda za borbu protiv ovisnosti.

Ministarstvo turizma - Anton Kliman - Rodom iz Vodnjana, drugi čovjek HDZ-a Istre. Do sada se bavio poduzetništvom i stranački se nije isticao u javnosti.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustav a - Nada Šikić - Predsjednica HDZ-ovog odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku.

Ministarstvo vanjskih poslova - Miro Kovač - Rođen je u Splitu 20. rujna 1968. godine. Doktor međunarodnih odnosa, a prije povratka na funkciju u središnjici Hrvatske demokratske zajednice obnašao je dužnost hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj (od 2008. do 2013. godine).

Ministarstvo zdravlja - Dario Nakić - Rođen 21. svibnja 1969.g. u Šibeniku. Bivši je ravnatelj zadarske Opće bolnice, nefrolog (specijaliziran za bolesti bubrega), kojega je svojedobno Rajko Ostojić smijenio s pozicije ravnatelja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Predrag Šustar - Dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci. Katolik, tradicionalan, demokršćanin; barem je sam sebe tako opisao na jednoj novinskoj konferenciji. Prešao iz redova laburista u HDZ jer 'više odgovaraju njegovom svjetonazoru'.

Jutarnji list