'Ovo je lista hrvatskih izdajnika kojima treba suditi'

Pravosuđe
...koji će biti usmjeren protiv izdajnika hrvatskih nacionalnih interesa. U razgovoru za portal Dnevno.hr otkrio je i imena onih koje smatra izdajnicima. "Čelo čete izdajnika je Vesna Pusić koja kroz cijelu svoju političku karijeru mrzi Hrvatsku. Ona je neopravdano postala dijelom vrha hrvatske politike jer izdajnik je od vremena kada je Hrvatsku optužila za agresiju na BIH. Izdajnik je i otkako je izjednačila Miloševića i Tuđmana ljubeći se tri puta sa četnicima u obraz. Izdajnik je i kada je među prvima počela progovarati o povlačenju tužbe protiv Srbije", argumentira naš sugovornik. Na listu hrvatskih izdajica Šeparović svrstava sve one koji su na bilo koji način pokušali sabotirati tužbu protiv Srbije pa navodi predsjednika Ivu Josipovića, a potom i Ivana Šimonovića. Nadalje, na njegovoj listi je i premijer Zoran Milanović, ali i Neven Mimica. "Mesić je kapitalac u negativnom smislu", kaže Šeparović. Bivši predsjednik Stjepan Mesić, prema riječima našeg sugovornika, svojedobno se očitovao za povlačenje tužbe protiv Srbije tvrdeći da Crna Gora nikada nije ratovala s Hrvatskom dok je Šimonović vjerovao da se ciljevi mogu postići drugim sredstvima.

Pojasnio nam je, baš kao što navodi u svojoj knjizi 'Hrvatska tužba protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu', da je podnošenje tužbe bilo odobreno na sjednici VONS-a te da joj je potporu dao tadašnji predsjednik Franjo Tuđman dok joj se usprotivio Mate Granić. "Bio je to zadnji trenutak za podnošenje te tužbe jer je ubrzo došla trećesiječanjska vlast i sigurno je da ona ne bi odobrila takvu tužbu i do nje onda nikada ne bi došlo. Moja tužba je kasnije doživjela kastraciju jer je uklonjena tužba protiv Crne Gore i maknut je dio da je Srbija izvršila iseljavanje Srba iz Hrvatske", pojašnjava Šeparović. Sva opravdanja zbog kojih je Crna Gora iz tužbe izostavljena za njega su apsurdna jer su upravo oni u Dubrovniku počinili kulturocid, genocid i pljačku. "Izvadili su oči kipu Majke Božje. Dubrovčani najbolje znaju što su prošli", poručuje naš sugovornik. Također, naglašava da se genocid može izvršiti i prema vlastitom narodu, a u tužbi koju je Šeparović protiv Srbije podnio 1999. godine tužili smo Srbiju da je planirano, nasilno izvršila iseljavanje državljana Hrvatske iz tzv. Krajine u Bosnu, Srbiju i na Kosovo, a dokaz za to je naredba Mile Martića. "To je u sadašnjoj tužbi otpalo, tako što su Ivan Šimonović i Ivo Josipović, koji su kao stručnjaci radili za Račanova vremena, uklonili taj dio", navodi Šeparović.

Po Šeparovićevim riječima, Pantovčak je veća srpska ispostava nego njihova ambasada u Zagrebu, a dokaz za to, prema njemu, su Dejan Jović i Saša Perković. "To su kapitalci u Josipovićevom timu i ne mogu objektivno zastupati hrvatske interese. Jović predlaže da cijeli Balkan treba pustiti u Europsku uniju, a zapravo mu je cilj širiti utjecaj Jugoslavije. On želi Srbiju pustiti u EU bez polaganja računa", tvrdi Šeparović.

Šeparović se osvrnuo i na tijek tužbe u Haagu, ali i na našu obranu pa tako ističe kako nije oduševljen, ali danas je zadovoljniji no što je bio u prvi čas. "Sudi se glavnom krivcu, izneseni su dokazi i sve je jasnije da Srbi nisu dobri susjedi", kaže naš sugovornik, a obzirom na to da nisu dobri susjedi Šeparović predlaže da im se da do znanja da nisu dobro došli ne samo u Hrvatsku nego i u Europu. Našem pravnom timu zamjera što nije iskoristio mogućnost unakrsnog ispitivanja. "Njime su mogli Savu Štrbca stjerati uza zid. Trebali su ga pitati što je radio u Kninu, u kojoj je vladi bio taj polupismeni četnik? I sam naziv njegova centra Veritas što znači istina sve je samo ne istina. On promovira mržnju, ali ugodno me iznenadio ministar Miljenić. Njegove izjave su za razliku od ostatka vlade korektne", stava je Šeparović.

Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva uvjeren je da je ovo suđenje dokazalo da u Srbima još uvijek živi pritajeno četništvo koje miruje zbog ulaska u EU. "Aleksandar Vučić u Kninu je zagovarao Veliku Srbiju, Tomislav Nikolić zvani Grobar četnički je vojvoda i strahota od čovjeka. Sudjelovao je sa svojim dragovoljcima u ratu u Slavoniji i prema izjavama Jovice Stanišića: "Tomo Nikolić je lično ubio 10 do 15 baba u hrvatskom selu Antin", ogorčen je naš sugovornik.

Dok Jović gura Srbe u Europu, premijer Milanović na listu za euro izbore postavlja Milorada Pupovca. "To je katastrofalna lista. Nadam se da će doći do osvještanja građana. Pupovac je elementarna nepogoda. U politiku ga je podigao Sanader i dao mu sva moguća prava jednako kao i Slobodana Uzelca", priča Šeparović dodajući da Hrvatska još mora riješiti pitanja svojih granica prema Srbiji i Crnoj Gori. Hrvatska po njemu ima ljudi koji mogu suditi veleizdajnicima, a po njemu rješenje je među ostalim i to da se HDZ probudi i prodrma svoje snage.