FOTO/VIDEO  Otvorene 65. Dubrovačke ljetne igre

65. Dubrovačke ljetne igre

Igre je otvorio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji je naglasio vjeru u libertas, vjeru u Svetog Vlahu koji je večeras zaboravio na kišu i pustio umjetnike da uđu u Grad.

Među uzvanicima su bili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, predstavnici diplomatskog zbora, Dubrovačko -neretvanske županije, gradova i općina s područja županije te sudionici Croatia Foruma .

Svečano otvorenje je režirao intendant Igara Krešimir Dolenčić, a koreografkinja je bila Larisa Lipovac. Kostimografkinja Doris Kristić. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je Filip Pavišić. Nastupio je i Udaraljkaški ansambl Sudar s Matejem Meštrovićem koji je skladao glazbu za ovu prigodu.

U programu su sudjelovali glumci: Doris Šarić-Kukuljica, Izmira Brautović, Srđana Šimunović, Nika Burđelez, Glorija Dubelj, Petra Svrtan, Maro Martinović, Branimir Vidić-Flika, Frano Mašković, Goran Navojec, Nikša Kušelj i Đorđe Kukuljica

Nastupila je Gradska glazba Dubrovnika, Akademski pjevački zbor "Pro musica" iz Mostara, Zbor Libertas , Folklorni Ansambl Linđo, KUD Stjepan Radić iz Pridvorja, Triko cirkus teatar i Dubrobvački trombunjeri .

U 47 festivalskih dana, do 25. kolovoza, na dvadesetak otvorenih scenskih i koncertnih prostora više od dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta ostvarit će oko 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih i drugih programa uz posebnu izložbu „Oblikovatelji sjećanja" o povijesti vizualnog identiteta te najstarije hrvatske ljetne kulturne manifestacije.

Premijera Držićeva „Dunda Maroja" i Shakespearove drame „Romeo i Julija", praizvedba baleta „Opasne veze", koncerti renomiranih europskih baroknih orkestara i susreti s piscima - središnji su dio programa ove jubilarne sezone.

Otvaranje igara već tradicionalno popraćeno je velikim vatrometom, a putem naše galerije te video priloga možete vidjeti kako je to bilo na ovogodišnjem otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara.