Otkriveno kako su zaposlenice ukrale milijune iz banke u Metkoviću

Raiffeisen banka, Metković, krađa navika

Nije to bila klasična pljačka ili razbojstvo, nego protuzakonite transakcije novcem banke koje su provodile osumnjičenice. Navodno je pronevjeren veći iznos novca, a neslužbene informacije govore o iznosu od pet milijuna kuna.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske potvrdili su da je istraga ovoga slučaju u tijeku. Zapravo, radi se o početnoj fazi istrage koju zajednički provode policija i Županijsko državno odvjetništvo, kazala je za Slobodnu Dalmaciju glasnogovornica Davorka Bečić.

"Policija je zaprimila kaznenu prijavu o otuđenju određene svote novca u jednoj banci u Metkoviću. Provodimo trenutno kriminalističko istraživanje u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom. Ne radi se o klasičnoj pljački u smislu razbojništva i upada u banku s oružjem, već je riječ o financijskim transakcijama", kazali su iz policije.

Kako su pljačkale?

Dvije zaposlenice su uzimale novčane rezerve koje su se nalazile u trezoru te ga ulagale u dionice i investicijske fondove. Kako banka periodično obavlja vanjsku provjeru trezora, a osumnjičene su znale kada se to događa, pljačku su tempirale između dva takva mjerenja.

Otkrila ih je interna kontrola iz Zagreba kada je upala u poslovnicu.

Nastala je opća pomutnja i kaos, a glavnim akterima ove priče je pozlilo pa je morala intervenirati i Hitna pomoć. Zatim se u priču uključila policija i DORH, koji provode izvide.

Iz Raiffeisen banke poručuju da je riječ o internoj pronevjeri novca u poslovnici u Metkoviću te da je došlo do otuđenja većeg iznosa, isključivo gotovine iz trezora poslovnice.

"Provođenjem interne kontrole stanja u trezoru otkrivene su nepravilnosti te su odmah po saznanju pokrenute interne procedure, ali i istražne radnje pravosudnih tijela RH protiv osumnjičenika", kažu iz Raiffeisen banke.

Prijeti im i do 12 godina zatvora

Osumnjičene djelatnice su udaljene s radnog mjesta, a o kvalifikaciji kaznenog djela odlučit će Županijsko državno odvjetništvo.

Ako im se dokaže krivnja u zlouporabi položaja i ovlasti s obzirom na pribavljenu znatnu imovinsku korist od pet milijuna kuna, bankarice bi mogle dobiti i do dvanaest godina zatvora.

Izvor: index.hr