FOTO  Otkrijte koliki su životni troškovi u europskim metropolama, a koliki u Zagrebu

Dnevnik.hr napravio je pregled i usporedbu cijena po sedam europskih metropola, ukjučujući i Zagreb. Evo što su otkrili.

Službenim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, hrvatskim građanima se otvaraju mnoge mogućnosti, ali da bi se dobila kvalitetna slika o tome kako se živi u prijestolnicama drugih europskih država, odlučili smo odabrati njih šest i cijene troškova života u njima, usporediti s onima u Zagrebu.

Zahvaljujući najvećoj svjetskoj internet bazi podataka o troškovima življenja po državama i gradovima u svijetu, Numbeo.com, napravili smo usporedbu cijena po 17. stavki u sedam europskih gradova. U usporedbu smo uključili Ljubljanu, Bukurešt, Berlin, Helsinki, London, Lisabon i naravno Zagreb.

Zagreb bez 'crnih' točaka

Uspoređujući podatke koji se redovito ažuriraju i koji su trenutno aktualni za mjesec travanj ove godine i koje zapravo prikupljaju korisnici diljem svijeta, otkrili smo mnoge zanimljivosti. Napravili smo i posebnu tablicu u kojoj je svih 17. stavki, s njihovim cijenama po gradovima, okupljeno na jednom mjestu.

Žuta polja u tablici, koju možete vidjeti priloženu u galeriji, označavaju najjeftinije cijene u pojedinom gradu, a siva, naravno, najskuplje.

Zagreb se pokazao kao jedan od tri grada od sedam odabranih, koji nema niti jednu 'crnu' točku (najskuplju stavku), ali zato ima dvije najjeftinije, a jedna od njih je izrazito bitna za svakodnevni život - radi se o cijeni iznajmljivanja jednosobnog stana u centru grada, koja u Zagrebu iznosi 2.508,30 kuna u prosjeku. London je, s druge strane, nevjerojatno skup i cijena iznajmljivanja istog stana u njegovom centru iznosi 13.236,78 kuna u prosjeku.

Bukurešt najjeftiniji

Sve cijene, po svim stavkama, predstavljaju prosjek, tako da u stvarnosti rezultati mogu varirati, ali se isto tako može steći i poprilično dobra slika onoga što vas može očekivati u tim gradovima.

Rumunjska prijestolnica Bukurešt, najjeftiniji je grad u našoj usporedbi, s čak 9. stavki nižih cijena od preostalih šest gradova. U Bukureštu je najjeftinije pivo domaće proizvodnje iz dućana, glavica salate, štruca kruha, kilogram krumpira, Coca Cola u restoranu/kafiću, kao i pivo domaće proizvodnje u restoranu/kafiću. U Bukureštu je najjeftinija i litra goriva, cijena prijevoza taksijem po kilometru te flat rate internet brzine 6Mbps.

Drugi grad po jeftinoći u našoj usporedbi je Lisabon, s četiri najjeftinije stavke, od kojih bi izdvojili za hrvate neizbježnu cijenu šalice kave, odnosno cappuccina u kafiću, za koju ćete u tom gradu izdvojiti svega 8,99 kuna.

London najskuplji

Iza Lisabona slijedi Zagreb, s dvije najjeftinije stavke, Dok preostali gradovi imaju po jednu najjeftiniju stavku, od kojih je možda najzanimljivija ona u Helsinkiju. Dakle, cijena mjesečnih režija u Helsinkiju iznosti tek 596,87 kuna, no ne pakirajte još kofere, jer je Helsinki, zajedno s Londonom, u našoj usporedbi, i drugi najskuplji grad sa sedam crnih točaka, dok ih London ima čak osam.

Ljubljana se pozicionirala na treće mjesto po skupoći s tri crne točke, dok Berlin ima samo jednu. Zanimljivo je kako Zagreb, Bukurešt i Lisabon u našoj usporedbi nemaju crnih točaka.

Naravno, građanin svakog od navedenih gradova živi drugačijim standardom i plaće im uvelike variraju, ali ovo je dobar pokazatelj što možete očekivati u gradovima EU-a, ukoliko se odlučite na turistički, ili trejniji posjet.

Portal Numbeo.com nudi daleko više stavki od njih 17, koliko smo mi uzeli, kao i više gradova iz svih dijelova svijeta, no i naš je prostor ograničen, a cilj nam je bio pokazati kako se živi u različitim kutevima Europske unije te u našem susjedstvu.