Osumnjičeni silovatelji žale se na mjere opreza, koje im brane prilaženje žrtvi

Osumnjičeni silovatelji žale se na mjere opreza, koje im brane prilaženje žrtvi

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru prije dva dana je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage Ivana Markovića jer osumnjičenima za silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra nije odredio istražni zatvor, nego ih je pustio na slobodu uz mjere opreza.

Žalili se na mjere opreza, koje uključuju zabranu prilaženja žrtvi

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković za Index je danas rekao kako je rok za žalbe tri dana od primitka prvostupanjskog rješenja, ali nam je i potvrdio da su žalbe uložili i neki od branitelja osumnjičenih i to na mjere opreza koje im je odredio sudac Ivan Marković kad ih je pustio da se brane sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo kako mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno, a neki od osumnjičenih su uložili žalbu na to rješenje koje uključuje ove navedene mjere.

"Neki su tek u ponedjeljak i utorak primili rješenje, a neki će tek u subotu pa se to prebacuje za ponedjeljak, tako da je ponedjeljak zadnji rok za žalbu. Također, neki branitelji osumnjičenih su već podnijeli žalbu na rješenje suda", rekao je za Index glasnogovornik Visković.

Navodi kako o žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage.

Moguće tri odluke o žalbama

"Čim prođu rokovi za žalbu, onda će se donijeti odluka o prvostupanjskom rješenju. Odluka može biti ukidanje, preinaka ili potvrda prvostupanjskog rješenja", rekao nam je sudac Visković.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru očekuje odluku o svojoj žalbi te ne mogu otkriti detalje iste.

Podsjetimo, u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru su u subotu 12. listopada 2019. u službi dežurstva provedene dokazne radnje prvog ispitivanja petorice mlađih punoljetnih hrvatskih državljana (2000., 1999., 2000., 2000., 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154., bludnih radnji iz čl. 155. st. 1., iskorištavanje djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2., prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona.

"Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena u jednome mjestu na području Zadarske županije na štetu djeteta. Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zadru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih pet mlađih punoljetnika, ali ga sudac istrage nije prihvatio već je odredio mjere opreza", priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, koje je potom podnijelo žalbu na ovo rješenje. Treba napomenuti kako neki od osumnjičenih žive u istom mjestu kao i maloljetnica.

Sudac procijenio da nema opasnosti od ponavljanja djela

Prema prijavi, silovanja su snimili mobitelom te je snimkama ucjenjivali godinu dana kako bi od žrtve iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njezinim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane.

Glasnogovornik suda Hrvoje Visković u ponedjeljak se obratio javnosti kako bi objasnio donošenje odluke o puštanju osumnjičenih na slobodu. Rekao je kako je sudac Marković procijenio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema, dodavši da su u petak privedena petorica mlađih punoljetnika, dobi od 18 do 20 godina.

"Nakon što ih je ispitao, sudac istrage ih je pustio uz mjeru opreza. Procijenio je da nema opasnosti od ponavljanja djela, a istražni zatvor zamijenio je mjerama opreza jer postoji opasnost od utjecanja na žrtvu", rekao je tada Visković, dodavši da mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno.

Visković je tada istaknuo kako ne zna hoće li se osumnjičenici žaliti na mjere opreza, no kako nam je danas rekao, neki branitelji osumnjičenih su već podnijeli žalbe protiv tog rješenja.

Dodajmo i kako je sudac istrage Ivan Marković jučer otišao na bolovanje i to dan nakon što je objavljeno da je primao prijetnje zbog svoje odluke te je dobio zaštitu, kako je izjavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.