Orkanska ciklona pogodila Dalmaciju: Srušena stabla, oštećeni automobili, poplavljena obala

Dalmacija, jugo, orkan
Ciklona je donijela porast temperature zraka i kišu, ali prije svega olujno i orkansko jugo koje je donijelo probleme, osobito na moru gdje je bilo najjače.

U Splitu je jugo više sati imali prosječnu olujnu brzinu, a najjači udari su dosezali 112km/h. Jugo je lomilo grane i stabla, a naša je redakcija samo na Skalicama zabilježila četiri oštećena automobila. Vjerojatno će srijeda otkriti prave razmjere štete koje će sigurno biti i uz obalu gdje je jaka plima, povezana s niskim tlakom ove ciklone, i visokim valovima juga, poplavila niže dijelove obale pa su se tako pod morem našli splitska Riva, Matejuška, dobar dio ACI Marine i brojni drugi dijelovi grada uz samu obalu.

Još vjetrovitije nego u Splitu bilo je na dalmatinskim otocima. Na Lastovu je najjači udar juga iznosio 119km/h, na Palagruži 115km/h, Mljetu 116km/h, a na otoku Visu zabilježen je udar vjetra od čak 133km/h. Pretpostavlja se da je vjetar načinio mnogo štete na otocima.

Vjetar je u drugom dijelu noći ipak bio u laganom slabljenju pa se tijekom četvrtak scene iz prethodne noći neće ponoviti.

Dalmacijanews

Foto: Duško Jaramaz/Pixsel