Oresković od pape Franje zatražio potporu i za Hrvate u Bosni i Hercegovini

 Tihomir Orešković, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo

"Taj proces će krenuti, mislim ovo ljeto i nama je bitno da što prije završi. Kardinal Stepinac je dio našeg identiteta", izjavio je Oresković novinarima nakon polusatnog susreta sa Svetim Ocem u četiri oka.

"Vrijeme radi svoje, nekada u pozitivnom smislu i nadam se da to neće predugo trajati jer će hrvatski narod ponovo patiti", dodao je Oresković.

Pozdravio je odluku pape Franje da u taj postupak kroz mješovito povjerenstvo pod predsjedanjem Svete Stolice uključi predstavnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) jer "Sveti Otac želi približiti katolike i pravoslavce".

Potopra Hrvatima u BiH

Oresković je od pape Franje zatražio potporu i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kako bi bili ravnopravni s ostalim narodima i vjerama, ističući stratešku važnost tog pitanja za Hrvatsku, ali također ukazujući i na stabilizirajući učinak pitanja ravnopravnosti triju naroda na regiju.

"U BiH su tri naroda, tri vjere i bitno je da Hrvatska pruzi pomoć tamošnjim Hrvatima (...) to nam je u strateškom interesu i gledamo kako bi im i ekonomski pomogli", rekao je hrvatski premijer.

"Od Svetog Oca smo tražili podršku da sva tri naroda imaju ista prava (...) to je važno i za stabilnost u regiji i Sveti Otac moze imati veliki utjecaj na ta pitanja", dodao je šef hrvatske vlade.

Hina