Oproštaj od Darka Pajičića: Došli su ga ispratiti hrvatski branitelji iz svih krajeva domovine

Darko Pajičić, sahrana
Vukovarski branitelj i bivši zatočenik srpskih koncentracijskih logora, 43-godišnji Darko Pajičić javnosti je postao poznat kad je prije dvije godine s još jednim Vukovarcem pokušao kamenom razbiti ploču sa ćiriličnim natpisom na zgradi Policijske postaje. U sukobu s policijom teško mu je ozlijeđena glava i zbog toga je do kraja života bio nepokretan.

Umro je u subotu u Općoj županijskoj bolnici u Vukovaru.

Događaj pred Policijskom postajom u Vukovaru prije dvije godine izazvao je ogorčene prosvjede branitelja.

Obitelj policajca Saše Sabadoša tjednima je bila pod policijskom zaštitom. Grupa građana podnijela je u međuvremenu kaznenu prijavu protiv policajca zbog prekomjerne uporabe sile dok je Stožer za obranu Vukovara zatražio njegovu suspenziju te ostavku resornog ministra.

Pajičićeva slika nakon operacije glave zbog teških ozljeda obišla je Hrvatsku - podsjeća Franjo Šoljić predsjednik vukovarske koordinacije udruga iz Domovinskog rata:

"Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je proceduru, podignulo optužnicu, no dvije godine čekamo da se predmet riješi. Do dana današnjeg se ništa ne događa, očito Ministarstvo štiti sustav."

U noći pokolja s 18. na 19. studenoga 1991. koji su u Vukovaru izvršili pripadnici takozvane JNA i paravojne postrojbe, Darko Pajičić nakratko je izbjegao sudbinu tisuća pobijenih i masakriranih hrvatskih branitelja i civila-staraca, žena i djece.

Deportiran je u srpske koncentracijske logore u kojima je 18-ti rođendan dočekao uz batinanja i mučenja, okrutno i nečovječno postupanje za koje mučitelji do danas nisu odgovarali.

hrt.hr