FOTO  Okučani: Obilježena 21. obljetnica od veličanstvene vojno redarstvene operacije Bljesak

Okučani, obljetnica, akcija bljesak

...kojom je u nepuna 42. sata oslobođena zapadna Slavonija.

Proslava je započeta budnicom gradskog limenog orkestra i u 10 sati započet je i službeni program čitanjem imena poginulih Hrvatskih branitelja koje je čitao sin poginulog Hrvatskoga branitelja iz Splita dramski glumac Pero Eranović.

Nakon toga pristupilo se je polaganju vjenaca i paljenju svjeća, a to su učinili presjednik sabora RH akademik Željko Reiner, predsjednik vlade RH Tihomir Orešković, izaslanik presjednice RH i načelnik stožera Hrvatske vojske general pukovnik Mirko Šundov, ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved i mnogi drugi .

Nakon toga vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan predvodio je molitvu i odrješenje za sve poginule Hrvatske branitelje, a sve je ovo pratila klapa Hrvatske ratne mornarice sveti Juraj. Poslije toga u crkvi svetoga Vida mučenika služena je sveta misa koju je predvodio Požeški biskup monsinjor Antun Škorčević. Poslje svete mise razgledana je spomen soba i pokazna vježba vojne policije i specijalnih vojnih postrojbi, kao i izložba tehnike i naoružanja.

Za vrineme održavanja proslave Okučane su preletjela dva miga 21. Poslje smo se prisjetili briljantne akcije kada su u malome vremenu razbijene okupatorske Srpske snage i poražene do nogu,  što je dalo veliki podstrek i elan u daljnim vojno oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske i policije. Prisjetili smo se i zapovjednika vojne eskadrile Rudolfa Perišina koji je na žalost poslje poginuo.

Na koncu za sve goste i uzvanike podjelnene su porcije vojničkog graha.

Spokoj vječni mrtvima, a čast i poštivanje živim Hrvatskim braniteljima.

Sve fotografije u GALERIJI

Tekst i foto by:Ivica Lozina.