Oduzimanje hrvatskog državljanstva Bošnjacima u BiH?

Hrvati u BIH, dvojno državljanstvo, državljanstvo, Hrvatska
Proteklih dana dosta kontroverzi i medijske prašine izazvala je vijest da Bošnjaci iz BiH koji su dobili hrvatsko državljanstvo i koji su se, zarad dobivanja hrvatske putovnice izjasnili se kao Hrvati i time uspjeli steći hrvatsko državljanstvo, putovnicu i domovnicu, a koji se na idućem popisu izjasne kao Bošnjaci, ne samo da bi mogli izgubiti hrvatsko državljanstvo i državljanstvo EU nego bi se mogli naći i pred pravosudnim organima RH zbog cijelog niza kaznenih radnji, od protupravnog stjecanja prava na rad do cijelog niza povlastica koje je RH država davala svojim državljanima van RH.

Ukoliko se naime dokaže da su materijalnu korist priskrbili kaznenim djelom lažnog pribavljanja RH državljanstva prijete im ne male kazne. Tako naime navode izvori iz RH Sabora. Sama činjenica da je ova vijest podigla toliko prašine, te da je nitko iz mjerodavnih tijela RH nije demantirao govori u prilog ozbiljnosti situacije.

Podsjetimo se, kako navodi neimenovani izvor iz Sabora RH: ‘Na popisu stanovništva 1991. godine u BiH 755.895 osobe su upisane kao Hrvati. U knjigu državljana Republike Hrvatske od 1991. do 2000. godine upisalo se preko 1,1 milijuna osoba rođenih u BiH i pri tome su se izjasnili Hrvatima! Otkuda tolika anomalija? Preko 400.000 bh. Muslimana je na osnovu starih dokumenata, u kojima su se oni sami ili njihovi roditelji izjasnili Hrvatima, dobilo mogućnost upisa u hrvatske državljane, pri tome su pod punom krivičnom odgovornošću potpisali izjavu da su i sami HRVATI!'

U nastavku se navodi se još: „Nesumjivo je da će Republika Hrvatska nakon popisa stanovništva u BiH pokrenuti spor na međunarodnoj razini sa BiH, naime ako rezultati popisa pokažu da, primjerice, u Cazinskoj Krajini ne živi 50.000 Hrvata, koliko ih ima danas, na osnovu izjava da su Hrvati i ima RH putovnice. Posve je normalno da postoje i Bošnjaci koji su na ovaj ili onaj način stekli na legalan način RH državljanstvo, primjerice dugogodišnjim radom i životom u RH, dodaje naš izvor, no oni koji su to državljanstvo stekli pisanim izjavama da se osjećaju kao Hrvati, i da dolaze iz obitelji koje su se uvijek tako izjašnjavale, a sutra to budu negirali, izlažu se kaznenom djelu i brisanju iz RH državljanstva".

Provjeravajući ove navode kontaktirali smo pravne stručnjake iz oblasti Međunarodnog privatnog prava I došli smo do sljedećih saznanja: -

"Navedenim radnjama bi bio prekršen Zakon o hrvatskom državljanstvu (Narodne Novine RH 53/91, 70/91, 28/92, 113/93, 4/94, 130/11) osobito članak 16. gdje se navodi:

Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona. (čl.8. st1. t.5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj).

Pripadnost hrvatskom narodu utvrđuje se ranijim deklariranjem te pripadnosti u pravnom prometu, navođenjem te pripadnosti u pojedinim javnim ispravama, zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda i aktivnim sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu".

Dakle očito je da bi izjašnjavanjem pojedinaca suprotno svojemu nacionalnom deklariranju kao Hrvati a čime su temeljem ovoga članka dobili državljanstvo Republike Hrvatske, bila učinjena povreda navedenog Zakona.

Dalje, istražujući navedeni slučaj, kontaktirali smo i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske gdje nam je potvrđeno da su: "ovakvi slučajevi i praksa su već zabilježeni u mnogim zemljama, osobito u Europi. Pravna regulativa o oduzimanju državljanstva zbog davanja lažnih podataka je standard i u Velikoj Britaniji gdje je jedan od razloga oduzimanja državljanstva (Deprivation of citizenship) prijevara, davanje lažnih podataka ili prikrivanja činjenica koja bi utjecala na davanje državljanstva.

Ista je situacija i u mnogim drugim zemljama, SAD, Kanadi, Novom Zelandu itd, gdje se zbog davanja lažnih podataka pri apliciranju za državljanstvo isto redovito oduzima. Poznat je prošlogodišnji slučaj Mladena Mitrovića, imigranta iz BiH, kojemu je oduzeto državljanstvo SAD zbog davanja lažnih informacija. Međutim, ozbiljnije države to daleko ozbiljnije shvaćaju pa su u SAD za tako nešto pored oduzimanja državljanstva predviđene i zatvorske i novčane kazne. SAD je specifična i po tomu što je zbog svojega višerasnog, višenacionalnog i viševjerskog sastava vrlo osjetljiva na takve prijevare pa je stoga to čest razlog oduzimanja državljanstva.

Čak 26 europskih zemalja davanje lažnih informacija predviđa kao osnov za oduzimanje datog državljanstva od kojih čak 24 (osim Francuske i Luksemburga) predviđa oduzimanje čak i ako bi u tom slučaja osoba kojoj se ono oduzima ostala bez ikakvog državljanstva".

Na temelju svega navedenog postavlja se opravdanim pitanje kakve će posljedice imati popis stanovništva na prava hrvatskih državljana Bošnjaka a koji su se u ostvarivanju prava na državljanstvo RH lažno izjasnili kao Hrvati i time grubo prekršil Zakon o hrvatskom državljanstvu.

hercegbosna.org