Održano zadnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Predsjednik Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, izborna prepucavanja, Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednik Ivo Josipović, Hrvatska zemlja, HDZ RH, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, predjednički izbori, izbori 2014 , sučeljavanje , predsjednički kandidati, predsjednički izbori, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, izbori u RH, predsjednički izbori, predsjednički kandidati, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Predsjednik Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, sučeljavanje , predsjednički kandidati, predsjednički izbori, Ustavni sud RH, Kolinda Grabar Kitarović

Završna riječ Ive Josipovića:

Došao je trenutak istine. Uskoro birate želite li lošu prošlost kao budućnost ili veći uspjeh za budućnost. Danas nam mnogi žele prodati loše stvari kao nešto što je dobro za nas. Moj program obuhvaća boljitak, više demokracije, efikasnu i regionalnu Hrvatsku s dobrim i jasnim ciljevima. Birajte moj program i izađite 11. siječnja na izbore. Recite "da" boljoj Hrvatskoj.

Završna riječ Kolinde Grabar Kitarović:

Sve vas pozivam da izađete na izbore 11. siječnja. To nije dan kada birate osobu, već i pravac kojim će Hrvatska krenuti. Ja nudim snažan zaokret od sivila i beznađa. Nudim program za bolju Hrvatsku koja ima vrlo konkretne mjere, brine o čovjeku, braniteljima, mladima, ženama i domaćicama. Ja sam za Hrvatsku koja je gospodarski razvijena i brine o svakom građaninu.

O HGK i njenoj članarini:

Josipović kaže kako to nije najvažnije pitanje, ali zalaže se za očuvanje HGK, pa tako i članarinu koja omogućuje Komori da i dalje radi.

I Grabar Kitarović podržava članarine, ali ističe kako je HGK postala simbolom korupcije i nerada.

O sindikatima i rafineriji Sisak:

Josipović je rekao kako je bio sa sindikatima iz Siska i kako su protiv ukidanja rafinerije da se ne izgube radna mjesta. Spomenuo je i koruptivni ugovor INE i MOLa koji je potpisao HDZ. Istaknuo je kako INA ima ozbiljnih problema, ne samo rafineriju u Sisku.

Grabar Kitarović rekla je kako će podržati radnike iz Siska i dodaje kako je Vlada bešćutna na probleme ljudi. Na Josipovićevu opasku o HDZ-u odgovorila je kako se on očito voli vraćati u prošlost. "Idemo sada riješiti problem, ne moženo se stalno vraćati na isto", rekla je.

Zašto se u njihovim programima na spominje poljoprivreda i ribarstvo:


"Nije točno, velik i važan dio mog programa tiče se upravo tih područja", rekao je Josipović i dodao kako za razvoj gospodarstva treba imato pet do osam jakih regija. Stanković mu je rekao kako se u njegovom programu ne spominje poljoprivreda, te kazao Josipoviću da će ga voditi na kavu ako je u krivu.

Grabar Kitarović rekla je kako ne zna napamet program, ali je sigurna da je negdje uključena i poljoprivreda. "Ja sam odrasla na selu, i iznenadila sam se kada sam vidjela da mi u mnogim dijelovima imamo poljoprivredna gospodarstva koja zaostaju za standardnom EU" rekla je.

O monetizaciji autocesta i scenariju kada Vlada ne bi poštivala odluku referenduma:


Oba su se kandidata složila kako Vlada mora poštivati odluku naroda.

O hrvatskoj vanjskoj politici:

Josipović je rekao kako Hrvatska ima čvrstu i uređenu vanjsku politiku. Istaknuo je kako se država brine i njeguje odnose, pogotovo one vezane za aktualne projekte, gdje je spomenuo krčki LNG terminal.

Grabar Kitarović je rekla kako je vanjska politika Hrvatske nedefinirana. Kaže da stalno očekujemo direktive iz EU, a nismo svjesni da mi utječemo na politike EU: "Nismo uredili ni strateška partnerstva s drugim državama poput Kine, Francuske i Njemačke", kaže.

O hrvatskom oružju koje je završilo u rukama džihadista:

Grabar Kitarović je rekla kako je namjera bila dobra, jer je oružje prodano Siriji u borbi protiv režima, ali je završilo u krivim rukama. "Treba biti oprezan u prodaji."

Josipović misli kako to nije krivnja Hrvatske jer se prodajom bavi agencija.

O neriješenim graničnim pitanjima:

Josipović misli kako bi trebali na Međunarodni sud pravde. "Mi imamo politiku rješavanja granica, ali naši susjedi misle drugačije od nas. Ne možemo ih prisiliti da misle isto, a razlike se mogu riješiti samo pred međunarodnom zajednicom."

Grabar Kitarović se slaže da je rješenje međunarodni sud, i kaže kako treba žustro krenuti rješavati granična pitanja.

O 'obavještajnom podzemlju':

Josipović je rekao kako je riječ većinom o nekadašnjim članovima službi koji danas pišu na portalu Dnevno. "To su ljudi koji namještaju afere i šalju poruke kakve smo mogli ovih dana vidjeti", kazao je Josipović, na što mu je Kolinda odgovorila kako bi ih mogao tužiti, a ne se boriti protiv slobode govora.

Josipović je rekao kako postoji granica između slobode govora i širenja mržnje. Kolinda ga je prozvala zbog Šešelja, jer danima njegovu izjavu o 'velikoj Srbiji' nije reagirao. Josipović je rekao kako to nije istina, jer je prvi obavijestio naše europarlamentarce, pisao Vijeću sigurnosti i Općoj skupštini UN-a.

"Ja sam odmah tražila od vodstva Srbije da se ogradi od Šešeljevih izjava", rekla je Grabar Kitarović.

Kako podići kvalitetu rada tajnih i obavještajnih službi?

Grabar Kitarović bi prvo razgovarala s premijerom i s njim raspravljala te bi tražila da obavještajne službe budu potpuno neovisne o politici.

"Polaziti od insinuacija i tračeva da se u ovoj zemlji prisluškuje je nedopustivo ako se želi biti na vrhu države", rekao je Josipović, a Grabar Kiatrović mu je odgovorila kako ne širi tračeve, već upozorava na ono što je čula i što treba provjeriti.

Koje su tri ključne karakteristike dobrog obavještajca?

Grabar Kitarović: Lojalnost, nepotkupljivost i profesionalnost.
Josipović je dodao i obrazovanje.

Što bi učinili kada bi saznali da ih neka saveznica prisluškuje?

Grabar Kitarović bi zatražila objašnjenje naših službi o tom propustu, kao i razloge zašto se to radilo.

Josipović misli kako bi nastao politički problem s drugom državom. "Naše tajne službe bi odmah sigurno otkrile i raskrinkale presluškivanje, i sve bi bilo brzo riješeno", kaže Josipović.

O obveznom vojnom roku:

Grabar Kitarović je za vraćanje te obveze. "Razlog zašto smo se oduprli agresiji JNA bilo je to što su naši vojnici bili obučeni i znali su kako se boriti", rekla je i dodala kako bi to moglo pomoći i mladim ljudima koji ne mogu pronaći posao da primaju neku minimalnu naknadu.

Josipović joj je odgovorio kako oružane snage ne mogu biti način da mladi pronađu posao. "Apsolutno sam protiv uvođenja obaveze vojnog roka", kazao je Josipović.

O 28 aktivnih generala:

Grabar Kitarović rekla je kako je to prevelik broj i da ga namjerava uskladiti s standardima NATO-a kada bude predsjednica i vrhovna zapovjednica. "Bitna je funkcionalnost, a ne broj generala."

"Što je veća vojska, to je generala više, i Hrvatska ne odstupa", rekao je Josipović i dodao kako je upravo on smanjio broj generala s 36 na 28.

O izjavi Milanovića o odnosu prema Crkvi:

"Mislim da je pretjerao kad je rekao da ih zanima samo materijalno. Moramo se naučiti poštivati, ne mislimo svi isto", rekao je Josipović.

Grabar Kitarović je rekla kako je Milanovićev riječnik neprimjeren, a o Crkvi je rekla kako novac koristi u humanitarne svrhe i pučke kuhinje.

O smanjenju saborskih zastupnika nacionalnih manjina:

Josipović misli kako bi manjine trebale imati poseban položaj.

"Ja se apsolutno zauzimam za manjine, ali jednako tako se brinem i o Hrvatima u BiH i Srbiji, gdje su Hrvati manjina", kaže Grabar Kitarović. Josipović joj je odgovorio kako u doba kada je ona bila ministrica ništa nije učinjeno za Hrvate u drugim državama.

"Ne tražite izlike u prošlosti, i prihvatimo se posla", odgovorila mu je Grabar Kitarović.

O donacijama:

Grabar Kitarović je rekla kako ju donacije ne obvezuju. "Moji donatori su više manjih i stinih poduzetnika, za razliku od donatora gospodina Josipovića kojem je uglavnom veliki biznis davao novce", kazala je Grabar Kitarović i pitala hoće li Josipoviću postaviti pitanje o donaciji Roberta Ježića.

"Vaše donacije nisu korektne i u kampanji ste potrošili puno više nego što je navedeno", rekao je Josipović i dodao kako nije dokazano ništa za Ježićevu donaciju.

O letu Vesne Pusić službenim Vladinim avionom

Josipović je rekao kako je neprimjeren ako ga je koristila u privatne svrhe. Tada je to, kaže, za svaku osudu i treba odgovarati.

O niskim primanjima civilnih ratnih invalida, u odnosu na vojne ratne invalide:

"Ja sam za razumijevanje svih invalida i treba pomoći ljudima koji su bili civilne žrtve u ratu", rekla je Grabar Kitarović.

"Ja sam podupro prijedlog zakona kojim se jača uloga civilnih invalida Domovinskog rata, i traži da se uredi njihov položaj", kaže Josipović.

O terorističkim napadima u Francuskoj:

"Treba biti oprezan, terorizam ne bira žrtve", rekla je Grabar Kitarović.

Josipović je ponovno naglasio kako hrvatske službe rade odličan posao. "Sigurni smo kao što smo bili sigurni i svih ovih pet godina", kazao je.

Večeras od 20 sati na HRT-u će se održati posljednje sučeljavanje predsjedničkih kandidata prije nedjeljnih izbora. Kandidati Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović odgovaraju na pitanja koja su za njih pripremili Eliana Čandrlić, Katarina Periša Čakarun, Aleksandar Stanković i Dragan Nikolić. Voditeljica je i ovog puta Daniela Trbović.