Održana tribina o ciljevima i posljedicama sudskih procesa protiv pripadnika HVO-a iz BiH

Zlatan Mijo Jelić, Mijo Jelić, Zagreb, HVO
...održana tribina "Sudski procesi protiv pripadnika HVO-a iz BiH i način na koji se oni vode". Gosti tribine bili su hrvatski generali Zlatan Mijo Jelić i Željko Šiljeg. Osim ove dvojice izlagača, na tribini su bili prisutni i generali Željko Glasnović, Marinko Krešić, Ljubo Ćesić - Rojs, Stanko Baja Sopta , supruga pokojnog generala Blage Zadre, pomoćnik ministra vanjskih poslova te mnogi drugi gosti iz društveno-političkog života.

Uvodne riječi su održali Bruno Penava i Ivan Kapetanović, predsjednici Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata i Kluba bosanskih studenata, udruga koje su organizirale ovu tribinu.

Pošto je ukupna tematika, koja se obrazlagala na predavanju, slabije poznata široj javnosti, predavači su prvenstveno pripazili na osnovne činjenice. Te iste činjenice, jako teško se mogu naći u hrvatskom medijskom i javnom prostoru općenito.

Jedna od osnovnih činjenica koju je napomenuo general Jelić jest da je Republika Hrvatska za vrijeme rata u BiH organizirano prihvaćala izbjeglice iz susjedne joj države koji su velikim dijelom bili Bošnjaci. Brojka koja se spominje u ovom slučaju je viša od 500 000. Također, Željko Šiljeg je spomenuo trenutak kada Alija Izetbegović odlazi u Iran te potpisuje ugovor pomoću kojeg će Iran naoružavati postrojbe Armije RBiH. To isto oružje je Republika Hrvatska bila dužna dopremiti preko svojeg teritorija, a zatim HVO, odnosno HZ Herceg Bosna propustiti to isto oružje do Armije RBiH.

Upravo ova činjenica ruši mit o navodnom organiziranom švercu oružja u koje je bio uključen vrh Republike Hrvatske i HZ Herceg Bosne. Naposljetku, još jedna činjenica vrijedna spomena, iako ih je sve u ovako kratkom izvješću nemoguće nabrojati, jest da su Hrvati bili prvi na području BiH koji su ustali protiv agresije JNA i ostalih četničkih paravojnih postrojbi, a da ne spominjemo neizmjerno važnu pomoć HVO-a u obrani grada Bihaća 1995. godine kada je se taj isti grad našao pred kolapsom. Masakr u Srebrenici je već bio počinjen, stoga se može samo zamisliti kako bi prošli Bošnjaci da je došlo do eventualnog pada grada.

Nakon zanimljivih predavanja generala, završnu riječ održao je Bruno Penava koji je naglasio kako ne želi da mladi budu opterećeni prošlošću, zatrovani ideologijama ili mržnjom, ali da je borba protiv nepravde i istina o prošlosti i sadašnjosti prioritet bez kojeg ne možemo graditi zdravu i prosperitetnu budućnost.

General Jelić nabrojio je neke od zločina koji su počinjeni nad Hrvatima u BiH od strane Armije RBiH, a za koje nikad nitko nije odgovarao, a u isto vrijeme i federalni i državni ministri pravosuđa u BiH dolaze iz reda hrvatskog naroda. Objasnio je i licemjernost u kvalificiranju zločina kada se radi o navodnim hrvatskim zločinima u BiH gdje se koristi zakon iz 2003. Naveo je i brojne druge primjere koji dokazuju kako se HVO nastoji sotonizirati, a istina zataškati.

Cjelokupna manifestacija o nepravdi i etiketiranju hrvatskih branitelja znak je da mladi nisu gluhi na nepravdu i falsificiranjenje povijesti te da su se spremni samoorganizirati na društvenom planu isto onako kako su se samoorganizirali njihovi očevi i majke na vojnom planu 90-ih godina.