Od danas u Hrvatskoj veće kazne za prometne prekršaje

Hrvatska zemlja, kazne, prometni prekršaj

Od srijede u Republici Hrvatskoj na snazi su nova, stroža prometna pravila s predviđenim težim kaznama, koje se penju do tri prosječne hrvatske plaće te mogućnošću plijenjenja automobila od okorjelih prometnih recidivista.

U Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) kažu da novim zakonom žele na cestama podići razinu sigurnosti, ali i prometne kulture, javila je Hina.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je povećanje novčanih kazni do 20.000 kuna (oko 5.500 maraka) za počinitelje osam prekršaja koji su prepoznati kao uzročnici najtežih stradavanja u prometu.

Na tom popisu su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocestama i cestama, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje provjere alkohola ili droga te vožnja s više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga.

Više kazne predviđene su i za vožnju prije stjecanja prava, ali i za vozače kojima je oduzeta dozvola, bilo zbog prikupljenih negativnih bodova, isključenja iz prometa ili privremenog oduzimanja vozačke.

Kazne za tih osam prekršaja povećavaju se s dosadašnjih pet do 15 tisuća kuna na 10 do 20 tisuća kuna, no primjenjuju se i strože obligatorne mjere - zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili najmanje godinu dana za tri i više prekršaja.

Policija, pored toga može privremeno, do odluke suda oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dvaput pravomoćno kažnjen ponovi neki od tih najtežih prekršaja.

S 500 na tisuću kuna povećavana je kazna zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prijevoza djece i korištenja mobitela, što su također opasni oblici ponašanja koji su se našli na popisu „četiri ubojice u prometu“ – brzina, alkohol, pojas i mobitel.

Povećane su novčane kazne i za prekršaje kod uključivanja u promet, pretjecanja, zaustavljanja, vožnje unatrag.

Zbog nepoštivanja svjetlosne i zvučne signalizacije, kao najčešće utvrđenog uzroka nesreća na željezničkim prijelazima, povećava se iznos kazne za nezaustavljanje na pružnom prijelazu, ali uvode i negativni prekršajni bodovi.

(fena)