Od borbe za prošek i Pelješki most do oštrih polemika

hrvatska EU, hsp ante starčević, Ruža Tomašić, Prošek u Hrvatskoj, Hrvatska, Ruža Tomašić, HSP dr. Ante Starčević, HDZ, Europski parlament u Briselu, sporazum o koaliciji, Ruža Tomašić, emigracija, Nedjeljom u dva, koalicija, HDZ, hsp ante starčević, Ruža Tomašić, milorad pupovac
Po pet ih je iz redova SDP-a i HDZ-a, jednu ima HSP dr. Ante Sarečvić, a jednoga Hrvatski laburisti - stranka rada.

Zasad je u istupima najaktivnija bila Ruža Tomašić, euroskeptična šefica HSP-a dr. Ante Starčević. U nedavnom priopćenju njezine stranke stoji kako je Tomašić do sada održala šesnaest govora na plenarnim sjednicama u Strasbourgu, te Europskoj komisiji uputila četiri zastupnička pitanja u pisanom obliku. Između ostaloga, Tomašić se založila za uvođenje isključivog gospodarskog pojasa RH u Jadranskom moru.

U raspravi na temu "Budućnost sektora vina" upustila se u žustru polemiku s jednom talijanskom zastupnicom oko prava na korištenje naziva prošek. Na upit talijanske zastupnice ne zavaravaju li se hrvatskim prošekom oni potrošači koji dobro poznaju "kvalitetniji" talijanski prosecco, Tomašić je odgovorila: "Kolegice, onda bi tako trebalo biti isto ako jedan grad u Hrvatskoj ima isto ime kao grad u Italiji, onda bi se taj grad, što, trebao raseliti ili uništiti.

Prošek u Hrvatskoj je isto star kao prošek u Italiji, a slično ime ne bi uopće trebalo smetati, jer mi isto imamo svoje podrijetlo, kao i vi svoje." Oštrom polemikom već u svom prvom istupu istaknuo se i HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković. On se ljetos "dokačio" s britanskim zastupnikom i čuvenim euroskeptikom Nigelom Farageom, koji je ironično ustvrdio kako se Hrvatska osam stotina godina borila za svoju neovisnost da bi je sada prodala Barrosu i van Rompuyu. "Nije da je to imalo veliku potporu javnosti. Svega 22 posto Hrvata izišlo je na izbore za Europski parlament, ali postojala je velika potpora hrvatske političke klase", kazao je Farage, spomenuvši i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je, kako kaže, "ispregovarao ulazak". Plenkoviću se nije svidio ton Farageovog govora. "Nikada nije bio u Hrvatskoj do 2011., a pokušao nam je patronizirati raspravu i strateški cilj od 20 godina. Savjetujem da se drži svog Isle od Man", kazao je Plenković, ciljajući na tvrdnje britanskih medija kako je Farage na spomenutom otoku, inače poreznoj oazi, osnovao obiteljsku zakladu. Plenkovićeva stranačka kolegica Dubravka Šuica, bila je prva hrvatska zastupnica koja je postavila pitanje Europskoj komisiji. Nju je zanimao službeni stav EK o gradnji "Europskog-Pelješkog mosta". Inače, od hrvatskih europarlamentaraca najvišu dužnost u nekom od radnih tijela obnaša SDP-ov zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula. On je potpredsjednik Izaslanstva za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom. Laburist Nikola Vuljanić je, pak, izvjestitelj Europskog parlamenta za Albaniju koju je u tom svojstvu dvaput posjetio, a prihvaćeno je i njegovo izvješće u kom je toj zemlji dao pozitivnu ocjenu i preporuku za dobivanje statusa kandidatkinje.

U Europskom parlamentu još su SDP-ovi zastupnici Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Marino Baldini i Oleg Valjalo, dok su iz HDZ-a ondje još Zdravka Bušić, Ivana Maletić i Davor Stier.

Potonji je sa zastupnikom njemačkog CDU-a Berndom Posseltom nedavno raspisao natječaj za najbolji esej na temu "Vukovar - europska poruka mira", koji je bio otvoren do jučer.

Na natječaju su mogli sudjelovati učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola, a troje prvonagrađenih imat će priliku posjetiti Europski parlament 18. studenoga, na Dan sjećanja na tragediju Vukovara.

glas-slavonije.hr