Objava registra branitelja - farsa koja ne razotkriva lažne RVI-e, a ugrožava prave!

Po mišljenju većine branitelja i ratnih vojnih invalida koji su bili aktivni sudionici domovinskog rata u i to u elitnim jedinicama, objava registra je pucanj u prazno i očigledno i namjerno izazivanje kaosa. Sve časne i moralne nakane ministra obrane Predraga Freda Matića padaju u vodu, ukoliko mu je nakana bila razotkrivanje 'branitelja' koji to zapravo nisu ni bili, a koji su se koristili povlasticama kroz invalidnosti, mirovine, braniteljske kredite i stambeno zbrinjavanje.

S.J. samo je jedan od RVI-a, bivši aktivni član 2A brigade 'Gromovi' koji tvrdi da je objava registra običan lov na vještice i najlakši način da država raskrinka ljude koji su lažirali status branitelja, ali ne i invalida.

- Ne vidim smisao svega. Registar pokazuje tko je lažni branitelj, a tko nije. Ali to ni nije bitno ako se taj lažni ne koristi pogodnostima i time crpi državu. Treba, dakle, znati tko je lažni RVI, a u registru se to ne vidi. Skupina koja je poprilično izlažirala invalidnost su branitelji koji su uistinu bili u ratu. No, to se može vidjeti jedino u ratnom putu koji može, a i ne mora biti objavljen. Ovako smo dobili samo da susjed u susjeda upire prstom, ismijavaju se neke zvijezde koje su upisane kao branitelji, ali ponavljam: to ne znači ništa, oni nisu kamen spoticanja ako nisu ubirali invalidsku mirovinu. Registrom do takvih nećete doći. Fred Matić odigrao je mudro jer zna i to da većina pravih branitelja i RVI-a neće javno obznaniti svoj ratni put samo kako bi se opravdali i dokazali sumnjičavom susjedu jer je ratni put vojna tajna koja u sebi sadrži podatke koji kad-tad mogu biti nekakav inkriminirajući dokaz za podizanje kojekakvih optužnica. Mnogi od nas bi s ponosom pokazali svoj ratni put na registru, ali nas je Matić doveo u škripac. Svoj ratni put pokazat će samo budale - kazao je S.J.

Još prije godinu dana bivši ministar branitelja Tomislav Ivić rekao je kako 'za objavu registra postoje zakonske prepreke, svatko tko objavi registar, učinit će to protuzakonito i na taj način uvjetovati podizanje tisuća tužbi branitelja protiv države'. Također je ustvrdio da 'niti jedna zemlja još nije objavila registar svojih branitelja te da bi to bio opasan presedan jer bi se svi branitelji našli na pladnju stranim obavještajnim službama'.

Većina branitelja koja je tada i bila za objavu registra tek sada shvaća moguće probleme, a naročito objavom ratnog puta. Samo dan nakon objave podatci iz registra iskorišteni su na suđenju srpskom vojniku za zločin nad civilom osobom. Registrom su, naime, dokazali da je oštećeni 'civil' zapravo bio vojnik, pa tako i ta optužnica pada u vodu.

- Uopće je ponižavajuće ovakvo dokazivanje. Ne samo da smo bili prvi, ne samo da smo izranjavani i pogubili živce, nego nam sad na ovakav način daju šansu da se opravdamo. Mi, pravi branitelji i invalidi ne želimo objavom ratnog puta ugroziti svoju budućnost i biti lice s tjeralice, a onaj 'lažni' svejedno neće pokazati svoj ratni put jer po zakonu to ne mora.. Dakle, nije se napravilo ništa - zaključuje S.J.