Obitelj Pevec: Poslovna bajka počela u garaži, a završila u zatvoru

pevec

Kaznena prijava je neminovna kad se stečaj službeno otvori jer će stečajnom upravitelju trebati 24 sata da shvati o čemu je riječ - govorio nam je početkom prosinca čovjek dobro upoznat sa stanjem u Pevec grupi. Stečaj bjelovarskog Peveca proglašen je na Badnjak, no tek su ovih dana istražitelji ozbiljno zagrebli po Pevecovu propalom carstvu.

Bračni par priveden je zbog “izdavanja mjenica bez pokrića”, kažu novinarima policijski izvori. Pevecovi su dobavljači uzimali njegove mjenice, često svjesni da ih neće moći naplatiti, u nadi da će se Pevec, kao i toliko puta prije, već nekako dogovoriti s bankama.

Kad se lanjskog ljeta pokazalo da dogovora više nema jer banke više nisu spremne reprogramirati kredite, do vjerovnika je procurio famozni Program restrukturiranja Pevec grupe, koji su napisali uz pomoć revizorske kuće KPMG. Sve su lijepo priznali: “Brzinu rasta dugotrajne i kratkotrajne imovine nije pratio zadovoljavajući rast prihoda... Zbog smanjenog prinosa vlastitog kapitala rezultat financijskog poslovanja stalno je opterećivan novim troškovima angažiranja tuđeg kapitala...” Pojednostavljeno, Peveca je ugušilo sve skuplje zaduživanje kod banaka pa nije uspijevao vraćati ni te dugove, a kamoli još nešto zaraditi.

Lista spasitelja

Kako mu ni novac banaka nije bio dovoljan za ispunjavanje svih poslovnih planova, zagrabio je i novac dobavljača. Ispisao bi im mjenicu za koju je znao da nema pokrića, vjerojatno misleći da je dovoljno velik da mu se ništa ne može dogoditi. Neke starije dugove će platiti, neke će zavlačiti, neke će zaboraviti... No, lani su financijeri Pevecu ukinuli “okvire za financiranje obrtnih potreba u iznosu od 195 milijuna kuna”, dakle ostao je bez 195 milijuna kuna koje je bilo kad mogao koristiti.

Trećinu vraćao za dugove

Već je prijašnjih godina sve teže plaćao mjenice. Prema podacima iz Programa restrukturiranja, 2005. i 2006. je za plaćanje obveza po akreditivima i mjenicama koristio 35 posto priljeva gotovine, što znači da je više od jedne trećine pristiglog novca koristio za vraćanje dugova. No, 2007. i 2008. taj omjer pada na manje od 30 posto pa mu neplaćeni dugovi za mjenice i akreditive rastu sa 216 milijuna kuna u 2006. na 490 milijuna krajem 2008. Pevec lanjsku godinu počinje s novom filozofijom: smanjuje dugove, reže troškove, smanjuje obveze po izdanim mjenicama za 136 milijuna kuna, smanjuje kratkoročne kredite za 71 milijun kuna, ali prekasno je. Promet pada: u prvih šest mjeseci prošle godine 260 milijuna kuna ili 15 posto je manji nego u 2008. Baca se u očajničku potragu za menadžerom čarobnjakom. Na listi želja izredali su se Damir Firšt, bivši direktor Metroa, Drago Muniza, bivši direktor Konzuma, potom Branko Jordanić, danas predsjednik Uprave Eurolinea, Željko Čović, bivši predsjednik Uprave Plive, Petar Ivanović, bivši direktor Slavije, Mercatora i Heruca...

Menadžeri bježali

Vladimira Šelebaja, TV producenta, čak je uspio nagovoriti da preuzme posao, no već nakon tri dana, 21. listopada navečer, Šelebaj je optužio vlasnike da mu “opstruiraju rad i krše dogovore” pa je on “spriječen obavljati mandat kriznog menadžera”. Šelebaju je Pevec, prema priopćenju, minirao dogovore s vjerovnicima, pa je on prognozirao da je za tu tvrtku stečaj jedini ishod.

Istog dana Peveci su predstavili svog novog spasitelja: bio je to Josip Baotić, konzultant. Izdržao je nešto više od mjesec dana, a 1. prosinca objavio je kako daje ostavku i, netipično za menadžere koji uvijek odlaze u tišini, obznanio: “Ovdje se igralo poslovanja. Kupcima se uzima koliko se može, a dobavljaču plaća tko zna kad. Ozbiljni ulagači u takve tvrtke ne ulaze”. Baotić je samo zapečatio ono što se i otprije znalo. Svi Pevecovi pokušaji da spas za carstvo pronađe u stranom kapitalu neslavno su propali, a umjesto novca dobio je upozorenja da će biti optužen za pokušaj pranja novca jer je kao ulagača predstavio nepoznatu tvrtku TriStar Imperial International Credit Institute s Komorskog otočja u Indijskom oceanu. Ta je tvrtka na crnim listama nekih zemalja, ne zna se porijeklo njezina kapitala, a Pevec ih je predstavljao kao one koji će dati 20 milijuna eura, što je zahtijevao KPMG da bi dobavljači nastavili davati robu.

Završava kao triler

Bajka započeta prije 20 godina u bjelovarskoj garaži, u sklopu kuće, gdje je obitelj Pevec krenula s prodajom kosilica, završava kao triler u istom gradu, ovoga puta u pritvoru. U međuvremenu su Peveci stvorili internacionalni biznis, živjeli kao svi novokomponirani tranzicijski bogataši - u obilju i neukusu - upravljali tisućama sudbina zaposlenika i suradnika, bili aktivni sudionici društvenog života.

Iza privođenja Pevecovih krije se još nešto osim mjenica bez pokrića, kažu nam u poslovnim krugovima, jer bi “samo” zbog mjenica bez pokrića trebalo privesti tisuće poduzetnika i menadžera. Vjeruje se da će istraga ići prema Pevecovu pokušaju dovođenja TriStara i 20 milijuna eura pologa, za što su ga banke upozorile da bi mogao imati problema zbog pokušaja pranja novca. Tada se ukazao Dubravko Kohek, navodni predstavnik TriStara, poznat kao čovjek koji je čuvao konja Zagorčeve prijateljice Suzane Bunjevac, zagalamio na banke da maknu prste s Pevecovih i nestao u anonimnost.

jutarnji list