Obavezna imunizacija djece

Ustavni sud RH, obvezna imunizacija djece, štetnosti cijepljenja, cijepljenje, roditelji, djeca, cijepljenje, cijepljenje, štetnosti cijepljenja, cijepljenje, HNŽ, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, epidemija, ospice, cjepivo, cijepljenje djece, kazne
Dr. Sunara: Odluka Ustavnog suda šteti svim građanima

Ustavni sud odbio je prijedlog ocjene ustavnosti obvezne imunizacije djece koji su podnijeli bračni par Gašprotić iz Gračišća i udruga Život ili cijepljenje iz Zagreba.

"Samostalna odluka roditelja hoće li cijepiti svoju djecu nije njihovo ustavno pravo te je obaveza cijepljenja u skladu sa zakonom i Ustavom", zaključio je Ustavni sud RH.

- Odluka Ustavnog suda donesena je na temelju pogrešnih pretpostavki, tj. na temelju štetnosti cijepljenja, dok se o bitnim pitanjima, kao što je neusklađenost s međunarodnim konvencijama, uopće nije odlučivalo. Zbog presumpcije štetnosti cjepiva traženo je mišljenje Ministarstva zdravlja pa je cijela priča otišla u krivom smjeru. Ministarstvo govori o medicinskim pokazateljima, ne o pravnim utemeljenostima. Nije riječ faktično o štetnosti cjepiva koje bi bilo bitno za ovakvu odluku, nego o tom je li ustavno nekomu oduzimati slobodu neovisno o toj štetnosti. Odluka je i nama i svim građanima na štetu - komentira tu odluku Ustavnog suda o obveznom cijepljenju djece mr. sc. Đula Rušinović Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

- U svim konvencijama piše da imamo pravo izbora i da viši interesi ne postoje - upozorava dr. Sunara.

- U jednom je dijelu Ustavni sud Konvenciju o pravima djeteta tumačio potpuno suprotno tumačenjima razvijenih svjetskih i europskih zemalja, a to je kasnije osnova za kažnjavanje hrvatskih roditelja. Ima još mnogo argumenata koji ovdje nisu bili prezentirani sudu, a koje bi taj sud svakako trebao razmotriti prije donošenja ispravne odluke. Borimo se dokazati da se krše ustavna ljudska prava - dodaje dr. Sunara.

- Možda bi nas to trebalo sve i jako zabrinuti? Pravo na zdravlje ne postoji i kada se ono navodi kao razlog za nekakvu odluku, onda je svakako to sasvim na krive osnove postavljeno i u krivom smjeru očekivano i otišlo. To je pravo na dostupnu zdravstvenu zaštitu najvišeg mogućeg standarda. Gdje u tomu iščitavaju pravo na zdravlje? - ogorčena je dr. Sunara te se pita kako je moguće pravo na dostupnost usluge pretvoriti u pravo na nametanje usluge?

Sasvim je upitno, smatra dr. Sunara, što se uopće narušava u zdravlju okoline da bi prisila bila neophodna.

- Mi propitujemo prisilu i represije, a oni pričaju o štetnosti cjepiva! Etika i pravo su neraskidiva cjelina. Umjesto organiziranja edukacije i dostupnosti informacija nekomu je lakše naređivati. Zar nije malo nalik na razmišljanja doktora Mengelea? - oštra je dr. Sunara.N.Vekić
RODITELJI MALO ZNAJU O POSLJEDICAMA NECIJEPLJENJA

Ja sam za obvezno cijepljenje jer mislim da roditelji malo znaju o posljedicama i to zato što se uglavnom 'informiraju' na internetu i raznim forumima. Njihov je argument da se u Europi to drukčije tretira, da roditelji mogu odbiti cijepljenje. Da, to je istina, ali ako primjerice u Austriji dijete oboli od neke bolesti protiv koje se inače prima cjepivo, roditelj snosi troškove bolničkoga liječenja - mišljenje je osječke pedijatrice Elene Dushanich.

glas-slavonije.hr