O Mustaču će odlučivati Županijski sud u Varaždinu

Vrhovni sud odlučio

Vrhovni sud prihvatio je prijedlog velikogoričkog suda i odlučio da će o izručenju bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića odlučivati Županijski sud u Varaždinu.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo potvrdio je Hini da je prihvaćen prijedlog za premještanje mjesne nadležnosti slučaja Mustač te da je za daljnje postupanje određen Županijski sud u Varaždinu.

Velikogorički Županijski sud je u ponedjeljak zatražio od Vrhovnog suda da predmet u kojem Njemačka traži izručenje bivšeg čelnika Udbe Zdravka Mustača zbog nedostatka sudaca prenese na drugi sud.

Vrhovni sud je prošlog tjedna prihvatio žalbu obitelji Đureković i ukinuo rješenje velikogoričkog suda koji je u siječnju zbog zastare odbio izručiti Mustača Njemačkoj zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića, likvidiranog 1983. kraj Muenchena, te je predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje pred novim sudskim vijećem.

Zbog ubojstva Stjepana Đurekovića Hrvatska je već Njemačkoj izručila bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, što je odobrio zagrebački Županijski sud i potvrdio Vrhovni sud.

Odluku Vrhovnog suda, kojom je obitelji Stjepana Đurekovića omogućeno da bude stranka u postupku oko Mustačeva izručenja Njemačkoj, odvjetnik Đurekovićeve udovice Siniša Pavlović nazvao je "mini revolucijom u shvaćanju prava u Hrvatskoj".

Hina