NOVOSTI ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU

 hrvatska putovnica, putovnica, Hrvatsko državljanstvo, državljanstvo, Hrvatska, Hrvatska, krivotvorenja isprava, putovnice
Iseljenikom iz Republike Hrvatske smatra se osoba koja je iselila prije 8. listopada 1991. godine.

 

Hrvatska je Vlada u prvo čitanje u Sabor u četvrtak uputila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu. Njegovim donošenjem trebalo bi se olakšati dobivanje državljanstva potomcima hrvatskih iseljenika.

Riječ je o izmjenama na čiju se potrebu ukazalo tijekom razgovora sa članovima Savjeta za Hrvate izvan RH. 'Mislim da su ove izmjene jako dobre, a još uvijek zadržavaju nužnu razinu potrebnog opreza i sigurnosti koje hrvatske institucije moraju pridavati kad netko stječe hrvatsko državljanstvo', kazao je premijer Andrej Plenković.

Najvažnije promjene

U odredbama koje se odnose na stjecanje hrvatskog državljanstva podrijetlom, djeteta rođenog u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin, Prijedlogom Zakona povećava se dobna granica za prijavu u evidenciju hrvatskih državljana do navršene 21. godine života osobe, kako bi joj se dala mogućnost da sama podnese prijavu za svoj upis u knjigu državljana ukoliko su njezini roditelji navedeno propustili učiniti do njezine punoljetnosti, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Dražen Bošnjaković, govoreći o najvažnijim izmjenama.

Izostavlja se i generacijsko ograničenje za stjecanje hrvatskog državljanstva za potomke iseljenika u 'ravnoj liniji' i njihove bračne drugove. Ista se kategorija stranaca oslobađa obveze udovoljavanja pretpostavci poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, hrvatske kulture i društvenog uređenja.

Iseljenikom iz Republike Hrvatske smatra se osoba koja je iselila prije 8. listopada 1991. godine.

Predlaže se pojednostavljenje izvođenja dokaza za pripadnike hrvatskog naroda koji ne raspolažu osobnim dokazima o pripadnosti hrvatskom narodu, a za čije je roditelje nedvojbeno utvrđena pripadnost hrvatskom narodu.

Osoba koja se punoljetna odrekla hrvatskog državljanstva više ga ne može steći ni po jednoj zakonskoj osnovi.

Sve predložene promjene možete pročitati OVDJE.