Nova zagrebačka zračna luka zvat će se dr Franjo Tuđman

zracna luka zagreb
zracna luka zagreb
- To nikad nije ni bilo upitno, o tome razgovaramo zadnjih par mjeseci i u trenutku puštanja u rad novog terminala, on će se zvati po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. To nije upitno niti vrijedno bilo kakve javne rasprave u Hrvatskoj - izjavio je Hajdaš Dončić.

Odbacio je tumačenje da je takvu odluku Vlada donijela pod pritiskom HDZ-a. "Mi nemamo nikakav politički pritisak, Franjo Tuđman je hrvatski predsjednik, antifašist, partizan i moj Zagorac. O tome razgovaramo već nekoliko mjeseci, 3. srpnja je povjerenstvo za praćenje koncesije, a davatelj koncesije, dakle Vlada RH je ionako planirala da novu zračnu luku, ne staru, imenuje imenom prvog predsjednika. To je za nas normalno, što Gradu Zagrebu pa ni HDZ-u, koji je vladao Hrvatskom mnogo godina, nikad nije palo na pamet. Nema političkog pritiska, zračna luka će se zvati Zračna luka Franjo Tuđman", poručio je ministar.

Pitanje imenovanja nove zračne luke po prvom hrvatskom predsjedniku ovih je dana ponovno postavio HDZ, reagirajući na izjavu premijera Zorana Milanovića, koji je u govoru u povodu Dana državnosti rekao kako "Franjo Tuđman još uvijek u Zagrebu nema dostojan trg".

Dan poslije, iz HDZ-a je zatraženo da Međunarodna zračna luka Zagreb dobije ime Franje Tuđmana, čime bi se, kažu, odalo zasluženo priznanje prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju suvremene Republike Hrvatske.

- Raduje nas što je nakon desetljeća i pol pokušaja detuđmanizacije predsjednik SDP-a Zoran Milanović, makar i u predizborne svrhe, počeo prihvaćati naša stajališta te je spoznao povijesnu ulogu i veličinu dr. Franje Tuđmana - rekao je tada član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Andrija Mikulić.

FENA