Ništa od Pelješkog mosta, do Dubrovnika autocestom preko BiH već za tri godine?!

Cesta bi išla dubrovačkim zaleđem kroz Hercegovinu. U BiH nemaju ništa protiv takve ideje, ali još je nejasno kako će se financirati njezina gradnja. Milanović je najavio intenziviranje razgovora s predstavnicima dviju vlada oko trase ceste te se nada kako bi se do polovice iduće godine pristupilo pripremi izvedbene dokumentacije.

Moguća bosanskohercegovačka trasa do Dubrovnika naišla je na plodno tlo u BiH. Tamošnji mandatar za predsjedavatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nada se skorom susretu sa Zoranom Milanovićem. Mislim da je interes Hrvatske i BiH u ovom slučaju jednoznačan - susjedne smo države povezane dugom granicom i tržišno trebamo jedni drugima, izjavio je Bevanda za HTV.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahučić za Dnevnik 3 je kazao kako se radi o kratkoj dionici od 30 kilometara koja od Ploča ide na Opuzen, zaobiazi Neum i ulazi u Dubrovačko primorje. Prema njegovim riječima takav izdvojeni koridor već ucrtan u županijske planove i mogao bi biti gotov već za tri godine.

Za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatka Komadinu najvažnije je pitanje kako bi se nova trasa financirala. Smatra kako nije dobro da cestu financiraju samo hrvatski porezni obveznici. Mislim da cesta mora povezati dvije tri države, i služiti kao most, kazao je.

Profesor Ivan Dadić s prometnog fakulteta u Zagrebu ideju smatra dobrom jer Hrvatska i BiH bez suradnje ne mogu riješiti prometnu infrastrukturu. Mislim da bi to trebala financirati BiH, nema tko drugi, i to uz pomoć EU-a, rekao je Dadić te dodao kako to za BiH ne bi trebao biti problem jer je riječ o kratkoj dionici.