Nije glasovala jer je prijavljena u Mostaru u kojem nikad nije bila

Hrvatska bira trećeg predsjednika

Iako tvrdi da nikada nije bila u Mostaru i da ne zna kako doći do tog grada u Hercegovini, Ljubica Šimić nije mogla glasovati na predsjedničkim izborima u svojoj ulici u Karlovcu jer je kao birač prijavljena upravo u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru. Rođena je 1953. pokraj Ozlja. Stanuje na adresi Žumberačka 17 C.

- Od 1969. godine živim u Karlovcu. Uvijek sam glasovala na biračkom mjestu određenom za moju ulicu, a sada ne mogu – kaže Lj. Šimić.

U devet sati došla u prostorije Mjesnog odbora Borlin gdje se nalazi karlovačko biračko mjesto broj 67. Sa sinom i suprugom je ispunila glasački listić i uputila se kući. No, oko 12 sati zvali su je iz biračkog odbora i rekli da je njezin glas nevažeći, jer se nalazi na B listi popisa birača.

Ondje su popisane osobe koje su prijavile glasovanje u inozemstvu. Mora tamo glasovati, jer nitko nema pravo na dva glasa. Mi samo provodimo izbore u skladu sa popisom birača, kojeg ne izrađujemo – rekla je predsjendica biračkog odbora na biračkom mjestu broj 67 Romana Perković.

Ljubičin suprug Antun Šimić služio je vojsku u gradu na Neretvi od 1961. do 1963. godine, ali to je jedino što njega i njegovu obitelj povezuje s tim krajem. Ogorčen je jer su potrošili novac putujući do središta Karlovca u Ured državne uprave Karlovačke županije kako bi razjasnili gdje je nastao problem. Iz Generalnog konzulata u Mostaru stigla je potvrda da je kod njih Ljubica Šimić podnijela 11. prosinca ove godine Zahtjev za prethodnu registraciju birača za glasovanje u inozemstvu.

Ako je istinita tvrdnja da ona nema veze s tim, u ponedjeljak ćemo preispitati slučaj. O tome će biti obaviješteno i Ministarstvo uprave – kaže referent Ureda državne uprave za popis birača za Karlovac Milan Belobaba.

Nastavlja da takav zahtjev mora sadržavati potpis osobe na koju se odnosi. Sigurno je, pak, da jedna građanka nije ostvarila svoje biračko pravo. Lubica Šimić kaže da Mostar ne namjerava posjetiti, jer je put do tamo skup.

vecernji.list