Ni u moru nema osvježenja: Ne posustaje toplinski val, meteoalarm i dalje 'crveni' obalu

val vrućina
Ovih dana na obali ni u moru nema pravog osvježenja. More u Rovinju toplih 26 stupnjeva. Oni koji tek idu prema osvježenju probijaju se kroz prometne gužve. Za njih vrijede posebni savjeti.

''Dobro se naspavajte, uzmite dovoljno tekućine. Jedite dovoljno voća i povrća, imajte dovoljno vode, češće radite pauze'', kazala je dr. med. Altijana Kadić.

Kako lakše prebroditi vrućine

Glavni savjeti za lakše podnošenje ovako visokih temperatura su izbjegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati. Također treba rashladiti svoj životni prostor koliko god je to najviše moguće i pritom paziti na temperaturne šokove. Izbjegavati alkohol i bjelančevine i piti što više vode.

Od visokih temperatura treba zaštititi i kućne ljubimce. Kao i ljudi i oni bi trebali izbjegavati pretjeranu aktivnost te piti puno vode.

''Ukoliko se dogodi da životinja pretjerano dahće, jednostavno životinju zaliti hladnom vodom'', savjetuje veterinarka Gabrijela Jurkić.

Zahladnjenje nije na vidiku. Štoviše, metereolozi u sljedećih desetak dana predviđaju i više temperature.

Čekaju nas vruće noći

''Osim vrućih i sparnih dana pogotovo na Jadranu će biti vruće noći i jutra pa se ponegdje temperatura neće spustiti ispod 27-28 stupnjeva'', rekla je meteorologija Nove TV Ana Bago Tomac.

I zato treba poslušati savjete i pronaći barem neko osvježenje.

Ujutro u Posavini može biti magle i niskih oblaka. Na Jadranu vedro i vrlo toplo. Jutarnja temperatura bit će između 23 i 27 stupnjeva. Puhat će uglavnom slaba bura, a u unutrašnjosti slab vjetar.

Poslijepodne u središnjem dijelu zemlje bez većih promjena, osim što će rasti temperature. Čeka nas sunčan i vruć dan uz 33 ili 34 stupnja - u hladu.

Na istoku zemlje slično - sunčano i vruće uz umjeren razvoj oblaka, ali konačno bez pljuskova. Vjetar slab, a temperatura od 31 do 34.

Pretežno sunčano i vruće bit će i na zapadu zemlje, a male šanse za lokalne grmljavinske pljuskove opet imaju gorska područja. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, a uz obalu zapadnjak.

Na jugu također sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije, baš oko Knina gdje će biti najzanimljivije - postoje šanse i za kratkotrajne grmljavinske pljuskove. Bit će vruće, do 36 stupnjeva, a puhat će umjeren maestral.

Od sunca se treba dobro zaštititi, jer će u cijeloj zemlji UV indeks biti vrlo visok.

Vrijeme sljedeći tjedan

Sljedeći tjedan bit će vruć i pretežno sunčan, a slab će biti vjetar. Temperatura se uglavnom neće spuštati ispod 33 ili 34.

I na moru sljedećih dana vruće i to uz vrlo topla jutra i noći, no ipak je to lakše podnijeti bez sparine i naravno uz kupanje u toplom moru.