Nezapamćena suša pogodila i vrgorski kraj

Vrgorac, suša, kiša, Hercegovina, Demografija, podaci, josip muselimović, Hercegovina
Zbog neriješene odvodnje plodne površine svake zime pretvaraju se u prava jezera. Međutim, ove zime polja nisu plavila. Ne nedostaju Vrgorčanima poplave u poljima, one im ionako samo stvaraju probleme u svakodnevnom obavljanju poljoprivrednih poslova, više ih brine voda ispod polja.

Naime, ispod vrgorskog polja Rastok nalazi se akumulacija iz koje se vodom opskrbljuje dobar dio vrgorskog kraja, ali i susjedne općine Ljubuški. Krivulja grafa koja pokazuje razinu vode na vodocrpilištu Banja znatno se razlikuje od prošlogodišnjeg siječanjskog stanja na ovom vodocrpilištu. Brojke su neumoljive, razina vode nekoliko je metara niža u odnosu na isti godišnji period od prošle godine.

Cisterne s vodom Komunalnog poduzeća i DVD-a Vrgorac svakodnevno prevaljuju put do Poljica i Mijaca, najudaljenijih vrgorskih sela. Ova sela, udaljena od Vrgorca gotovo 30 kilometara, posljednja su u vrgorskom kraju do kojih još nije došao vodovod. Suša je učinila svoje pa su bunari iz kojih se opskrbljuju domaćinstva, ali i stoka u štalama, potpuno prazni. Vrgorčani se ne sjećaju kada su usred zime gledali u nebo i molili za kišu.

Izvor: dalmacijanews