Nezapamćen pothvat liječnika: Marku spasili svih pet prstiju nakon što mu je kosilica povukla ruku!

 Nezapamćen pothvat liječnika: Marku spasili svih pet prstiju nakon što mu je kosilica povukla ruku!
Marko (42) je imao nezgodu kod košnje te mu je u jednom trenutku kosilica povukla ruku i ostao je bez svih pet prstiju. U jednom je trenutku krenuo kositi, shvatio je da mu je ostatak neke žice "zaglavio" kosilicu te ju je pokušao iščupati.

"Nagnem se, desnom rukom držim kosilicu, a lijevom pokušavam iščupati žicu i baciti je na nogostup. No, u trenu je kosilica povukla žicu, ali i moju ruku. Automatski sam povukao ruku. Mislio sam da me samo udario dio kosilice. Zapravo, ni sad ne znam sigurno što se dogodilo, ali znam da me pogled na moju ruku paralizirao. Osjećam prste, ali zapravo ih nema. Svih pet. Leže negdje po travi, krv curi...", ispričao je za Jutarnji list.

Liječnici Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb spasili su Marka (42), odnosno njegove prste. U operaciji koja je trajala 16 sati uspjeli su vratiti sve prste "na svoje mjesto". Tijekom tog velikog zahvata promijenilo se čak 6 plastičnih kirurga. Za "prišivanje" svakog prsta trebalo je skoro dva sata. Tome se dodaju i pripremne radnje, kako šake, tako i svakog prsta posebno.

Operaciju su vodili kirurzi dr. Hrvoje Kisić, dr. Nino Fuchs, dr. Anto Dujmović i specijalizant dr. Marko Mance. Njima su se tijekom zahvata pridružili i doc. dr. Krešimir Bulić te dr. Dino Papeš.

"Bio je četvrtak rano navečer, oko 18 sati. Zovu s naše Hitne jer im je upravo 'utrčao' čovjek s povezom na ruci i drugi s vrećicom, a u njoj četiri prsta. Bilo mi je jasno da će to biti popriličan posao", rekao je dr. Fuchs koji je taj dan bio dežurni liječnik, za Jutarnji list.

Tako je započela akcija spašavanja odrezanih prstiju. Okupili su sve raspoložive snage te su shvatili da je pred njima duga i burna noć. Za hvat je nužan palac te kažiprst i prstenjak te ti prsti uvijek imaju prioritet. Dr. Fuchs je napomenuo kako su svi prsti bili u dobrom stanju te je uslijedila priprema svakog prsta posebno te šake na dijelovima gdje će se reimplantirati.

"Operacija se zapravo radila na dvije strane: jedna je grupa pripremala prste, a druga šaku. Trebalo je naći krvne žile, odnosno arteriju i venu, tetive i živce te spojiti kost. Dok sam pripremao prste, isto to radio je dr. Kisić na šaci", objasnio je dr. Dujmović i dodao da je tog trenutka mogla početi reimplantacija, a sve se to radilo pod mikroskopom.

Operacija je počela u četvrtaku 21:30, a sve je bilo gotovo u petak u 14:30 sati. Na cijelom je tom zahvatu radilo više od 15 osoba. Pacijentu sada slijedi dugotrajan oporavak, liječi se antibioticima i prima lijekove koji sprečavaju stvaranje ugrušaka, piše Jutarnji list.

vijesti.hr