Nevjerojatna pogreška: nesretni Srbin proveo 17 mjeseci u zatvoru zbog Hrvata koji ima isto ime i datum rođenja

italija, Srbin, Hrvat, pogreška, tužiteljstvo, prostitucija, Tuzla, ubojstvo, Zvornik, tužiteljstvo, pritvor, organizirani kriminal, zatvor, sky, zenica, presuda, optužnica, požar
Bizaran slučaj dogodio se u Italiji kad je 48-godišnji Ivan Božović iz Srbije u tamošnjem zatvoru morao provesti 17 mjeseci zbog greške.

Naime, talijanske su ga vlasti zatvorile misleći da je Hrvat kojeg su tražili zbog trgovine drogom, a radilo se o čovjeku s istim imenom, prezimenom i datumom rođenja, piše talijanski Corriere della Serra.

Obojica su rođeni 28.12.1970. Uhićen je 2012. godine na granici sa Slovenijom, nakon čega su ga izručili Italiji. Na sudu je potom proglašen krivim zbog sudjelovanja u krijumčarenja droge, no zapravo se radilo o trgovcu koji nije bjegunac niti je bio povezan s drogom. Svi zahtjevi za oslobođenjem su mu odbijeni.

Božović je u zatvoru proveo 17 mjeseci, nakon čega je utvrđeno da je posrijedi greška. Prema presudi je za rešetaka trebao provesti šest i pol godina. Italija je pogrešno zatvorenom čovjeku zbog ove greške isplatila 130.000 eura, od traženih 300.000.