Neretva na 320, Jablanica prijeti potapanjem Metkovića

Hrvatske vode proglasile su ponovno redovite mjere obrane od poplava na velikoj Neretvi od Opuzena do Metkovića. Osim poplavljenih prometnica, vrtova i okućnica, voda za sada nije prodrla u obiteljske kuće, koje su u siječnju bile poplavljene, piše slobodna dalmacija.

Premda su mjere obrane od poplava na snazi u Hrvatskim vodama ne očekuje veće probleme. Kako nam je kazao voditelj vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Opuzenu, Joško Erceg, već nekoliko dana zamjetan je stalni dotok vode iz Mostara, zbog čega se diže razina Neretve.

- Daljnja ispuštanja vode iz akumulacija teško je predvidjeti jer ovise o hidrološkim prilikama, rekao je Erceg, ističući da u desnom zaobalju raste razina vode zbog izlijevanja Neretve u rječicu Norin, koja zatim podiže razinu vode u naseljima na desnoj strani grada Metkovića.

Kako bi spriječili moguće poplave pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Metković pune vreće pijeska, koje se zatim dijele najugroženijim stanovnicima, koji se opravdano pribojavaju da bi mogli poplaviti dva puta u istoj godini.

Stanislav SOLDO