Nekorektna naplata RTV pristojbe studentima

laptop facebook
Dvije studentice u iznajmljenom stanu u Osijeku nedavno je posjetio inkasator RTV pristojbe. Osim što je, tvrde, u stan ušao bez poziva ili odobrenja, djevojke su zbog zatečena tri prijenosna računala "zaradile" kaznu od 240 kuna!

Vlasnik stana, kaže, tu kaznu ne želi platiti jer on u stanu koji im je iznajmio nije imao ni jedan uređaj na račun kojega se plaća RTV pristojba, a studentice (kojima kazna "pokriva" troškove hrane za gotovo cijeli mjesec) pitaju se nije li ovakva praksa naplaćivanja RTV pristojbe nepoštena. Posebice ako se uzme u obzir da računala uopće ne koriste za gledanje ikakvog televizijskog ili slušanje radijskog programa, te da su ih na svoje ime kupili njihovi roditelji koji RTV pretplatu uredno plaćaju.

Iz osječke udruge "Potrošački forum" kažu kako su upoznati s ovim problemom, te kako su u svezi s tim problemom već reagirali prema Hrvatskoj radioteleviziji.

- Od HRT-a smo dobili odgovor da njihovi kontrolori na terenu obilaze područje za koje su zaduženi i provode kontrolu provedbe Zakona o HRT-u na kućnim brojevima za koje imaju, na temelju podataka iz poslovnog sustava, informaciju da se ne plaća mjesečna pristojba. Zateknu li na tim kućnim brojevima, tijekom kontrole, posjedovanje prijamnika, njihov je zadatak da podnesu prijavu. Pritom se kućanstvom smatra, u smislu Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuje i zajednički troši svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba. Savjetovalište za potrošače na to je odgovorilo da kada je riječ o (redovitim) studentima, oni nemaju vlastite prihode pa je upitno je li opravdano obuhvatiti ih navedenom zakonskom odredbom i je li opravdano njihov studentski stan nazivati kućanstvom u tom smislu, pri čemu još nismo zaprimili službeno očitovanje - kaže Dunja Mak iz Potrošačkog foruma. No, dodaje kako je trenutno HRT službenog stava da su studenti u ovom slučaju dužni plaćati pristojbu te da djevojkama, ako ne plate spomenutih 240 kuna do dana dospijeća na uplatici, prijeti ovrha.

Udruga Potrošački forum
Ulaskom u stan krše Ustav

Iz Potrošačkog foruma ističu da kontrolori ne bi smjeli ulaziti u domove građana, nego da jedino mogu opažanjem utvrditi postoji li u kućanstvu prijamnik, bilo da čuju zvuk televizora/radija ili da vide antenu, te o tome sastaviti zapisnik.

"Prema članku 34. Ustava Republike Hrvatske, dom je nepovrediv, a samo sud može, obrazloženim pismenim nalogom utemeljenim na zakonu, odrediti da se dom pretraži. U skladu s uvjetima što ih predviđa zakon, redarstvene vlasti mogu i bez sudskog naloga ili privole držatelja stana ući u dom te obaviti pretragu bez nazočnosti svjedoka, ali samo ako je to nužno radi izvršenja naloga o uhićenju ili radi hvatanja počinitelja kaznenog djela, odnosno otklanjanja ozbiljne opasnosti za život i zdravlje ljudi ili imovinu većeg opsega", kaže Dunja Mak iz "Potrošača", te ističe da studentice zbog eventualnog neovlašenog ulaska u stan inkasatora mogu prijaviti HRT-u.

glas-slavonije.hr