Ne vojnom roku! Hrvatska zna bolje

peticija, studenti, Hrvatska zemlja, vojni rok
Studentica Dorotea Šušak kazala je kako je nelogično da država nema tristo milijuna kuna za kurikularnu reformu, ali ima tristo do petsto milijuna za obvezni vojni rok.
Razgovor s novinarima počeo je nakon što su dežurni vojni policajci zapisali podatke Gordana Bosanca iz Centra za mirovne studije, a završio tako što su podatke istoga aktivista zapisali i civilni policajci. Tomislav Kevo iz Mreže mladih Hrvatske kazao je da su inicijativu pokrenuli mladi iz nekoliko hrvatskih gradova, te građane pozvao da se pridruže.

"Novac se može bolje iskoristiti. Od obaveznog vojnog roka mnogo je važnije reformirati obrazovanje, modernizirati zdravstvo, zaposliti mlade, izgraditi stanove, ublažiti nejednakost, iskorijeniti korupciju", kazao je Kevo. Studentica Dorotea Šušak kazala je kako je nelogično da država nema tristo milijuna kuna za kurikularnu reformu, ali ima tristo do petsto milijuna za obvezni vojni rok.

Dodala je kako se većina vještina koje se uče u vojsci mogu naučiti u redovitom obrazovanju."Zagovornici vojnog roka tvrde da će se mladi u vojsci naučiti stezi. Životna se disciplina stječe dugoročnim odgojem, a ne usađuje u ljude poslušnički i autoritarno", kazala je Šušak.

Student Fakulteta političkih znanosti Josip Miličević pozvao je građane i mlade da se uključe u raspravu te da potpišu peticiju protiv vojnog roka, koja se može naći na www.cms.hr, web stranici Centra za mirovne studije. "Apsurdno je uvoditi obvezni vojni rok u zemlji u kojoj ni srednja škola nije obavezna", kazao je Miličević.