Ne damo granicu! Imoćani žele do posjeda u BiH, a Hercegovci do groblja u Hrvatskoj

Naime, Ričice, Ceru i Podbilu dijeli prometnica koja je izgrađena prije 200 godina i služila je kao komunikacija između sela. Žitelji imaju svoje posjede s obje strane granice, a mještani Podbile u Bosni i Hercegovini imaju svoje groblje u Ričicama s hrvatske strane.

Najava o ukidanju malograničnog prijelaza izazvala je buru negodovanja stanovnika, posebice vezano uz glasine da bi se prijelaz premjestio južnije prema zaselku Lažete. Prosvjednici smatraju da je to odluka nekih moćnika iz Zagreba, podrijetlom iz njihovih krajeva, prenosi slobodna dalmacija.

 

Žitelji žele sačuvati stoljetnu komunikaciju između sela /                   Snimka: Braco Ćosić

Poštovati ugovor

Mirni prosvjed uz nazočnost graničnih policajaca Hrvatske i BiH prošao je bez incidenata, a prosvjednici su potpisivali i peticiju nadležnim tijelima obiju država kako bi im se ostavio taj malogranični prijelaz. Naime, međudržavnim ugovorom iz 2006. godine to se i trebalo uraditi, jer stanovnici pograničnog područja smiju nesmetano prelaziti granicu Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom.

No, budući da se najbliži prijelaz nalazi u Dvorinama, odnosno na Jovića mostu, oni u tom pravu ne uživaju. Cera je udolina koje se nalazi na sjeverozapadnoj strani župe Ričice, u podnožju planine Zavelim, točno na raskrižju putova prema Imotskom, Posušju i Tomislavgradu.

Osim stanovnika pograničnih područja prosvjedu su se pridružili Vlado Čamber, ministar u Vladi Zapadnohercegovačke županije u BiH, te čelni ljudi općine Posušje.

PIŠU Braco ĆOSIĆ / MILENA BUDIMIR