Narkobos koji je iz Zagreba organizirao šverc kokaina koristio i krivotvorene isprave BiH

narkoboss
narkoboss

Kako se navodi, decenijama se krio iza lažnih identiteta, a u proteklim godinama koristio se imenom Živko Jović, s krivotvorenim ispravama Bosne i Hercegovine.

Michael Dokovich (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Mike ili Michael, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otada je koristio nebrojeno puno imena.

Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog stoljeća kao Michael Dokovich i Michael Bugatti. Kada se 1994. na Floridi oženio s kćerkom tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Michael Illyriani.

U posljednje je vrijeme koristio identitete Živko Jović i Radovan Trzin. Dokovich je već dva mjeseca u zatvoru u Švicarskoj. Uhićen je prije dva mjeseca kada je došao pregledati pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je prije toga privatnim mlažnjakom dopremljena iz Južne Amerike.

Sada je u Zagrebu, u potpunoj tajnosti finalizirana istraga koju su USKOK i policija vodili s nizom institucija diljem svijeta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno prateći, navodi Jutarnji.hr.

Osim Dokovicha, USKOK je za pripadnost navodnoj skupini osumnjičio još sedam osoba. Među njima je i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35) kojega USKOK sumnjiči da je Dokovichu u policijskom sustavu tražio identitete osoba koje bi zatim Dokovich koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući nove identitete.

Dokovich, češki pilot Aleš Sokolik i Silvijo Beljević iz Velike Gorice pali su u Baselu kada su u jednoj podzemnoj garaži pretovarivali pošiljku od 600 kilograma kokaina.

Dražen Letić i Dokovicheva djevojka Nevenka Čuturić uhićeni su 13. srpnja u Srbiji. Prije nekoliko dana u Hrvatskoj su uhićeni i Lešić te Pero Šarac zvani Pjer (47), muškarac kojega USKOK sumnjiči da je bio kontakt-osoba s dobavljačima kokaina iz Južne Amerike.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je svim osumnjičenim istražni zatvor, pa tako i Dokovichu i ostalima koji se nalaze u pritvoru u Švicarskoj. Na osnovi te odluke Hrvatska će vjerojatno ubrzo zatražiti njihovo izručenje.