Napustio nas je veliki čovjek, utjelovljenje radosti i dobrote – Nikola Buble

Nikola Buble, in memoriam

Bio je „pomorac-brodostrojar, dirigent, crkveni orguljaš i etnomuzikolog, po nacionalnosti i državljanstvu Hrvat" - kako je znao reći za sebe.

Studirao je na Pomorskom i Pedagoškom fakultetu u Splitu, na Muzičkim akademijama i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani. Etnomuzikologiju je magistrirao u Zagrebu, a doktorirao muzikologiju u Ljubljani.

Kao redoviti profesor radio je na preddiplomskom, magistarskom i doktorskom studiju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (gdje je bio i višegodišnji dekan), na poslijediplomskom studiju Kultura i društvo Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, na poslijediplomskom studiju Odjela za kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Kao renomirani stručnjak za liturgijski narodni glazbeni izričaj djelovao je kao Regens chori crkve benediktinskog samostana Sv. Nikole u Trogiru. Najdjelatniji je bio kao zborovođa Djevojačkog zbora Glazbene škole „Josip Hatze" iz Splita, te kao dugogodišnji umjetnički voditelj i dirigent kultne klape „Trogir" s kojom je nastupao diljem svijeta.

Djelovao je kao umjetnički direktor Smotre jadranskog folklora, međunarodne Smotre mediteranskog folklora, Festivala dalmatinskih klapa, međunarodnog Hrvatskog festivala mandolinista. Bivao članom Društva folklorista Hrvatske, Društva pedagoga Hrvatske, Hrvatskog muzikološkog društva, Hrvatskog društva skladatelja, International Council for Traditional Music. Surađivao je s više međunarodnih institucija (Queen's University u Belfastu, Muzikološkog instituta u Sarajevu), glazbenih i kulturoloških časopisa (La cultura nel mondo, Rivista Cistercensa, Abbazia di Casamari, Rive, Rivista di politica e cultura del Mediterraneo). Sudjelovao je u radu više stručnih i umjetničkih ocjenjivačkih sudova, te predavao o glazbenoj kulturi južne Hrvatske kako u domovini tako i u inozemstvu.

Pokrenuo je i vodio znanstveni projekt „Glazbena kultura stanovnika južne Hrvatske". Bio je glavni i odgovorni urednik međunarodnog znanstvenog časopisa „Bašćinski glasi".

Objavio je 48 knjiga, preko stotinu znanstvenih i stručnih radova kao i tridesetak diskografskih izdanja. Posebno mjesto u radu prof. Nikole Buble predstavlja njegova melografska aktivnost u kojoj je tijekom 35 godina zapisivao živu glazbenu praksu i snimio oko 2000 napjeva. Kao dobar poznavatelj folkora mediteranskog područja sudjelovao je na 30-tak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova.

Odlikovan je Odlukom predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i Poveljom Republike Hrvatske za osobite zasluge na promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture klapskih pjesama u Hrvata. Dobitnik je Priznanja za izgradnju mosta mira i prijateljstva između Hrvatske i Japana, talijanskog priznanja „Medaglia della regione Lazio", nagrade za životno djelo „za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenju umjetnosti, kulture i znanosti", te više puta diskografske nagrade „Porin".

Od 2005. godine do danas (2015.) dr.sc. Buble bio je gostujući profesor na Sveučilištu u Mostaru te jedan od utemeljitelja Odsjeka za glazbenu kulturu na istom. Zajedno sa studentima istraživao je teren zapadne Hercegovine i središnje Bosne. Središnja pažnja stručnih ekskurzija je bila glazbena kultura Hrvata u pomenutim područjima. Rezultat je takvih etnomuzikoloških zanimanja stotinjak radova studenata koji su u pisanom obliku konstatirali stanje na terenu. Navedena je zauzetost urodila utemeljenjem odsjeka za Etnomuzikologiju na Studiju glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

S tugom u srcu opraštamo se od ovog velikog čovjeka, čiji će znanstveni i umjetnički trag zasigurno biti inspiracija budućim generacijama. Odlazak profesora Buble predstavlja veliki gubitak za akademsku zajednicu cijele regije.

Izraze sućuti obitelji upućuju studenti Studija glazbene umjetnosti kao i sve kolege Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Počivao u miru Božjem!

Lidija Vladić-Mandarić/FPMOZ