Nakon 26 godina policija kazneno prijavila osumnjičene za napad na Banske dvore

banski dvori
... da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa generalmajora LJ. B.., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

Niko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima. Prva petorica su državljani Republike Srbije, a šesti,. pilot D. L., je hrvatski državljanin ali se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici, gdje radi kao civilni pilot.

Istražitelji su ključne podatke dobili 2016. godine, kada je od nekih osoba prekinut zid šutnje nakon čega su prikupljani dokazi i dokumentacija za utvrđivanje odgovornosti. U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavila je Policijska uprava na konferenciji za novinare.

Cilj napada 7. listopada 1991. bio je destabilizirati Hrvatsku. U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta od preko 35 milijuna kuna.