NAJSKUPLJA CESTA Bosanskohercegovačka tvrtka Euroasfalt iznijela najbolju ponudu

najskuplja cesta, ponuda, Euroasfalt, Hrvatske ceste

Za izgradnju najskuplje ceste u Hrvatskoj, državne ceste D-403 u Rijeci, utvrđeno je kako je najbolju ponudu imao konzorcij u kojoj sudjeluje i bh. tvrtka Euroasfalt.

Državnom poduzeću Hrvatske ceste stiglo je ukupno pet ponuda, a financijski najpovoljnija je ona koju je ponudi konzorcij koji čine slovenski Kolektor, GP Krk i sarajevski Euroasfalt, u iznosu od 456,35 milijuna kuna bez PDV-a odnosno 570,44 milijuna kuna s PDV-om, piše Novi list.  

Slijedeća ponudu dao je kineski CRBC-a, tvrtka koja gradi Pelješki most, u iznosu od 586,34 milijuna kuna s PDV-om, te na trećem mjestu pristigla je ponuda talijanskog konzorcija predvođenog tvrtke Rizzani deEcher koji bi D-403 gradili za 598,38 miliijuna kuna s PDV-om.

Aaustrijska tvrtka Strabaga dala je ponudu od 638,94 milijuna kuna, dok je najskuplja ona hrvatsko-turskog konzorcija koji čine Poduzeće za ceste (PZC) iz Slavonskog broda i Yapi Merkezi, s iznosom od 718,37 milijuna kuna, s uključenim porezom na dodanu vrijednost. Procijenjena vrijednost radova bila je 461 milijun kuna, bez PDV-a, tako da je jedino ponuda slovensko-hrvatsko-bosanskohercegovačkog konzorcija unutar tog iznosa, koja je čak i niža za pet milijuna kuna.

S otvaranjem ponuda je završeno prvo poglavlje postupka javne nabavke za izgradnju ove svega tri kilometra duge ceste od strateške državne važnosti koja će povezivati kontejnerski terminal Zagrebačka obala i zapadni dio Rijeke sa zaobilaznicom.

Postavljen je rok od 30 mjeseci za izgradnju ceste, odnosno dvije i pol godine od početka radova, što znači da bi, ne bude li zastoja tijekom gradnje, mogla biti puštena u promet krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Ovo će biti najskuplja prometnica u Hrvatskoj, u odnosu na dužinu ceste, zbog iznimno zahtjevnog terena kojim prolazi. Gotovo cijelom trasom bit će izgrađena pod zemljom ili u zraku.  

Hercegovina.info