Naivna djevojka, odnosno kako se Hrvatska potrošila

Hrvatska, Zakon, Haag, BIH
U starija vremena, danas manje, gledalo se da je mladoženja prije svega bogat, pa tek onda po mogućnosti i lijep. Stariji su, pak, uvijek govorili da treba gledati i od kakve je familije, koje loze je mladoženja, odnosno kakav je karakter familije za koga se djevojka udaje. A cure su uglavnom znale kako se udati za muškarca kojega odaberu. U stara vremena metoda je bila da se cura malo zategne, kako bi govorili stariji.

Dakle, cura nije smjela pokazati kako joj je stalo do momka, do udaje. To - zategnuti - značilo je praviti se kao da joj je svejedno pogledao je taj momak ili ne, kao da joj je svejedno udvarao joj se ili ne, nudio joj ili čak donosio poklone. Naravno, glavno oružje za udaju bilo je, nedati momku da joj se približi, da je ima prije udaje.

Nažalost, Hrvatska je zaboravila za sva ta pravila i nikako da se uda. Hrvatska je vidjela mladoženju, učinio joj se i lijep i bogat i kulturan. I umjesto da se zategne kao djevojke u starija vremena, umjesto da pusti mladoženju da joj se udvara, da je nutka, na kraju i da je moli da se uda za njega. Vlada Hrvatske je javno kazala - Naš jedini cilj je ulazak u EU i sve ćemo podrediti tom cilju, ama baš sve. I što je najgore, Hrvatska se predala tom mladoženji. Naime, Hrvatska je Vlada donijela Zakon o suradnji s Haaškim sudom, dopustila tom Sudu da se bavi Domovinskim ratom, Olujom te tako, možda i ne znajući, svoju nevinost prepustila bogatom mladoženji. Veoma brzo se pokazalo kako je Hrvatska postupila poput naivne djevojke koja je mislila, ako ispuni sve zahtjeve bogatog mladoženje, pa ako mu preda i svoju nevinost, da će je on odmah oženiti. A mladići iz bogatih familija baš i nisu posebno moralni, još manje čedni.

Djevojka koja bi postupila tako naivno, kao Hrvatska, vrlo brzo bi počela osjećati posljedice. Taj bogati ženik, dobivši ono što je želio, počeo bi je ucjenjivati. Daj, ispuni mi još ovo, potom još ono i tako bi u nedogled počeo iznositi svoje zahtjeve, sve perverzniji od perverznijeg. Zar nije, da spomenem samo jedan od novijih slučajeva, bilo perverzno od Haaškog suda tražiti neke Topničke dnevnike da bi nakon dugog maltretiranja Hrvatske i sami kazali da takvi dnevnici ne postoje? I najnovija u nizu perverzija, ova presuda Gotovini i Markaču?!

Neka se nitko ne ljuti, ali bilo je žalosno slušati generalova odvjetnika kako priznaje da je naivno vjerovao kako će Sud u Haagu presuditi prema činjenicama, prema pravdi. Koliko će vremena trebati Hrvatima da kažu, hoće li sada, nakon što je hrvatsku nevinost predana Sudu, imati snage reći da je sud u Haagu politički? Nažalost ni Vlada, a ni hrvatski narod to, za račun bogatog mladoženje kojemu se nadaju, ne će učiniti i tako će hrvatski ponos zajedno sa Sudom zgaziti u blato. Ono što je u svemu najgore jest hrvatsko samozavaravanje.

Ne znam bi li plakao ili se gorko smijao na izjave - Ovo je tek nepravomoćna presuda, ostaje nam da žalbom preinačimo presudu u oslobađajuću! Dokle ćemo mi Hrvati biti naivni poput naivne djevojke? Pa zar netko još uvijek misli da će ti perverznjaci odustati od svojih perverzija? Što činiti? Rješenje je jednostavno ma koliko se nekomu ne sviđalo - treba dići ponosno glavu i službeno kazati mladoženji da je njegov sud politički sud i da nas udaja više ne zanima svejedno što smo mu sve dali. Kada bi Hrvati to uradili, glavu dajem da bih ih Europa ubrzo počela moliti da uđu u EU! Što se mene osobno tiče još 1996.-e sam kazao da je Haaški sud politički sud, napisao to u svojoj knjizi, u mnogim tekstovima. Trebalo bi ponosno dići glavu pa i ako će je odsjeći.


Pašteta

Lijepo je imati svoju mesnu industriju, pogotovu ako ti čak i pašte idu kao halva. Još je bolje ako danas paštete koriste i Muslimani-Bošnjaci bez obzira i bojazni ima li u njima svinjetine. Jedan od njih je i gospodin Zijad Dervišević. To da Dervišević koristi paštete, bez bojazni hoće li mu se što loše poslije toga dogoditi, kao da je malo začudilo i mesnog magnata. Budući da više ne zna što će s novcem kojega, zbog velike potražnje za paštetama više i ne zna koliko ima, mesni boss odlučio je napraviti Stranku. Budući je važno da i Muslimani kupuju paštete, jasno, odlučio je da mu Stranka bude multi. Tako je, priznaje Lijanović, član te njegove Stranke i Derevišević. Zbog toga je ljut ne one koji tvrde da Dervišević i drugima podmeće „paštete". U skladu sa svojim multi stavom osuđuje i okupljanje zakazano za 19. travnja, tvrdeći kako je to štetno po one koji nisu radi konzumirati paštete.


Činjenice

Održan je Hrvatski narodni Sabor 19. travnja u Mostaru. O tome su se oglasili mnogi, naravno, kako komu odgovora, jedino MZ nije poduzela ništa. Razlog je veoma jednostavan - Ovoga puta nisu mogli poslati tenkove na hrvatske banke jer su u međuvremenu sve banke u BiH postale njihovo vlasništvo - kazao je Božo Ljubić poslije Sabora.

 

Anto Marinčić | hakave.org