PRIJESTOLNICA KULTURE Na vrh riječkog nebodera postavit će se zvijezda petokraka

Na vrh riječkog nebodera postavit će se zvijezda petokraka
Ilustracija/ Lokalpatrioti-rijeka.com

Skulptura u obliku zvijezde petokrake bit će postavljena na vrh riječkog nebodera.

Kako piše portal Riječanin, riječ je o umjetničkoj intervenciji u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture (EPK).

Naziv skulpture je "Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik", a autor je riječki umjetnik Nemanja Cvijanović.

Spomenik će na vrh Riječkog nebodera biti postavljen 3. svibnja pod pokroviteljstvom gradskog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a predviđeno je da tamo ostane do kraja ove godine.

"Svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji, riječki umjetnik Nemanja Cvijanović izvest će Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik na vrhu Riječkog nebodera. Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake. Staklo razbijeno u 2800 krhotina uronjenih u lice petokrake preduhitruje očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istodobno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani od opasnosti uništenja ili zaborava", piše u programskim materijalima Rijeka EPK 2020.

"Umjetnikovim riječima, 2800 krhotina stakla može podsjećati i na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku, premda je primarna simbolika spomenika izražena upravo kroz paradoks odbačenog, ali još uvijek opasnog antifašističkog, revolucionarnog nasljeđa", zaključuju iz projekta Rijeka EPK 2020.