Na splitskom Marjanu će se posjeći 20.000 zaraženih stabala

Na splitskom Marjanu će se posjeći 20.000 zaraženih stabala
Najavio je u utorak voditelj radne skupine za pripremu i provedbu plana sanacije zaraženih stabala na Marjanu Nenad Ružić.

Stožer Civilne zaštite grada Splita na današnjoj je sjednici donio odluku kojom se prihvaća operativni plan sanacije zaraženih i osušenih stabala u Park-šumi Marjan, rekao je Ružić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Objasnio je kako će na početku sječe u Park-šumi Marjan biti angažirano 30-ak djelatnika splitske Javne vatrogasne postrojbe, Komunalnog poduzeća "Parkovi i nasadi" te Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan. Njima će se pridružiti i drugi izvođači sanacijskih radova koji bi trebali biti poznati do kraja tjedna, a na izvlačenju odsječenih stabala bit će angažirani pripadnici Hrvatske ratne mornarice (HRM) te aktivisti civilnih udruga.

Odsječena stabla nakon izvlačenja bit će privremeno odložena na predjelu Bene, odakle će ih kamioni prevesti na spaljivanje kako bi se spriječila daljnja zaraza potkornjakom, objasnio je Ružić.

Po njegovim riječima, bude li potrebno, na izvlačenju stabala iz Park-šume Marjan bit će angažirani i konji. Ponovio je da bi sanacijski radovi trebali biti završeni od 15. ožujka do 1. travnja, što, dodao je, ovisi o vremenskim uvjetima.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban proglasio je 5. veljače izravnu opasnost od nastanka elementarne nepogode - epidemije mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjan.

(Hina)