Na mimohodu u Hrvatskoj bit će 55 pripadnika HVO iz BiH

Postojavanje postrojba HVO-a.
Postojavanje postrojba HVO-a.
U mimohodu će ovaj put sudjelovati i bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, te će se na taj način poslati jasna poruka kako su pripadnici HVO-a dali veliki doprinos neovisnosti Hrvatske.

Ešalon HVO-a

- U mimohodu će sudjelovati ešalon od 25 pripadnika HVO-a koji će nositi obilježja Hrvatskog vijeća obrane. Ukupno će u događaju sudjelovati oko 55 naših ljudi. Među vojnim stjegovima na mimohodu će se naći i sve zastave postrojbi HVO-a, a iste će biti i u Kninu dan poslije - rekao nam je jučer predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Nikica Tomić. On je naglasio kako se organiziranje ovoga puta ne vrši samo preko koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nego i preko Hrvatskog narodnog sabora BiH, što ima jako veliki značaj. - Sve se radi u koordinaciji s HNS-om, odnosno Slavkom Marinom koji vodi Odbor za pitanja branitelja. Ove godine pravimo jedan sustav tako da se više ne može dogoditi da pojedinci donose odluke nego Koordinacija braniteljskih udruga zajedno s HNS-om. S tim šaljemo poruku vani kako smo ujedinjeni i kako zajedno odlučujemo o važnim pitanjima - istaknuo je jučer Tomić. Dodao je kako su predstavnici braniteljskih udruga HVO-a zadovoljni pozicijom koju su dobili na mimohodu i cijelom događaju vezanom uz proslavu Oluje.

Jako potrebno priznanje

- Nakon svega što su prošli hrvatski branitelji iz BiH u ratu, nakon rata, pa i kroz revizije i loše odluke pojedinaca u Zagrebu, ovaj događaj je, ipak, jedno veliko priznanje i pokazatelj kako nismo zaboravljeni. Hrvatsko vijeće obrane je imalo veliku ulogu u stvaranju neovisne Hrvatske. Branili smo je kroz brojne bojeve na području Livna, Kupresa, Drvara, Glamoča, doline Neretve. To nikada ne smije biti zaboravljeno. HVO nije nikakva zločinačka organizacija. Osnovan je kako bi zaštitio hrvatski narod i u tome je uspio u ratnim godinama - zaključili su naši sugovornici.

Nedavno su se pojavile informacije kako su hrvatske vlasti tražile od predstavnika hrvatskih udruga iz Republike Hrvatske da HVO ne bude dio mimohoda ili barem da se ne pokazuju obilježja HVO-a. Branitelji su ovu ideju odbacili, pa čak i zaprijetili kako će se povući iz svega ako se to dogodi. Branitelji su još jednom pokazali kako su jedinstveni i 20 godina nakon završetka rata. Tako će ostati sve dok je njih i sjećanja što su sve uradili prije 20 godina kako bi svi mi mogli danas živjeti u miru.

vecernji list