Na Makarskoj rivijeri propast će sezona bez Bosanaca i Hercegovaca

...hrvatskih vlasti da će državljanima BiH koji nemaju biometrijsku putovnicu od 1. srpnja za ulazak u Hrvatsku trebati viza. Takvih je oko 115.000.

Zbog toga turistički radnici na Makarskoj rivijeri, tradicionalno najpopularnijem ljetovalištu Bosanaca i Hercegovaca, sa zebnjom očekuju hoće li Europska unija odobriti zahtjev Hrvatske da se Bosancima i Hercegovcima i dalje omogući ulazak u tu zemlju samo s osobnom iskaznicom. Ukoliko odgovor bude negativan, Brkan kaže da im prijeti propast sezone.

"U prošloj godini, od 985.000 noćenja u Makarskoj građani BiH ostvarili su 100.000. Udružena promocija Turističke zajednice, hotelijera i turističkih agencija sada postaje vrlo upitna, a uložena su znatna financijska sredstva" objašnjava Brkan.

Uvođenje viznog režima za građane BiH, naglašava Brkan, znači i automatsko uništenje turizma, jedine gospodarske grane u Makarskoj.

"Ja sam u četvrtak apelirao na Vladu, ali u našim rukama nije nikakva odluka, mi smo samo turistički djelatnici. Grad Makarska u nekoj mjeri ima alternativu, jer će doći Poljaci i Česi, ali šta će biti s Gracem, Drvenikom, Živogošćem, Zaostrogom, gdje su Bosanci i Hercegovci najdominantniji gosti" pita se Brkan.

Najgore od svega je, kaže Brkan, što je ovakva odluka došla nenadano, bez ikakve najave, te što se sve događa pred samu špicu sezone.

"Nama je sezona krenula, otvorili su je upravo gosti iz Bosne i Hercegovine. Sportaši iz BiH su već u drugom mjesecu punili makarske hotele" dodao je Brkan.

Dnevni Avaz