Na današnji dan završena je operacija Zima '94 čime su ostvareni preduvjeti za Oluju

operacija zima 94, livanjsko polje , oluja

Operacija Zima '94 odvijala se od 29. studenog do 24. prosinca 1994. godine, na području Livanjskog polja i planine Dinare. Uspješnim završetkom operacije na Badnjak oslobođeno je područje širine 10 kilometara i dubine 20 kilometara - ukupno 200 četvornih kilometara.

Srpska vojska poražena je na Dinari pa je veći dio Livanjskog polja došao pod nadzor HV-a i HVO-a, čime je spašena i Bihaćka enklava. Cilj operacije imao je za zadatak smanjiti pritisak bosanskih srba na zaštićeno područje Bihaća, a uz to imao je i cilj pobijediti neprijatelja s Dinare i Livanjskog polja, Golije i Staretine. Također se željelo utjecati na stabilnost situacije u Kupreškom polju i eliminirati pokušaj da Srbi iz Livanjskog polja pokušaju bočnim akcijama napasti Sinj, piše Direktno.hr.

Samo planiranje operacije bilo je problematično jer je bilo dovedeno u pitanje izbor postrojbi za djelovanje u zimskim uvjetima te kako osigurati legalnost akcije koje su trebale izvršiti regularne postrojbe HV-a.

4. gardijska brigada izvršila je ključnu ulogu u operaciji zato jer je bila prisutna tijekom čitave operacije, od 29. studenoga do 24 prosinca. Najveći gubitci su bili 23. prosinca prilikom napada iz mjesta Sajkovića prema Gornjim i Donjim Kazancima gdje su postrojbe 4. gardijske brigade vodile žestoke bliske borbe s postrojbama bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića i dijelom pristigle postrojbe srpske dobrovoljačke garde poznatiji kao Šešeljevi "Beli orlovi".

Operacija je počela 29. studenog 1994, kada su se borbene skupine 126. domobranske pukovnije ubacile u međuprostor neprijatelja. Sutradan, 30. studenog 1994. započeli su frontalni udari na postrojbe bosanskih Srba. Sve do 7. prosinca 1994. hrvatske snage, koje su činile 4. i 7. gardijska brigada, 114. brigada i 80. domobranska pukovnija HV, uspijevale su ovladati visovima Dinare čime dolazi do stabilizacije bojišnice na Dinari.

Istog dana pokrenuta je i akcija na istočnoj strani Livanjskog polja u kojoj su sudjelovale hrvatske snage sačinjene od 5. gardijske brigade, 1. hrvatski gardijski zdruga, 22. diverzantskog odreda i Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Vojna djelovanja i akcije trajale su do 24. prosinca 1994. kada se operacija smatra završenom. Procijena je kako je tom operacijom oslobođeno područje širine 10 kilometara i dubine 20 kilometara, ukupno 200 četvornih kilometara. U vojnoj operaciji kodnog naziva Zima 94 poginulo je 29 branitelja, 19 ih je teško, a 39 lakše ranjeno, dok su trojica nestala, piše Direktno.

Time je Hrvatska vojska ovladala planinskim visovima oko Livanjskog polja, što je dodatno pripomoglo u stvaranju uvjeta za pripremu i provedbu operacije Oluja. Operacija Zima '94 odvijala se u ekstremnim zimskim vremenskim uvjetima; kao što su visoki snijeg, snježna oluja i niske temperature koje su sezale i do -20 celzijevih stupnjeva. Zbog vojnog djelovanja u tim uvjetima mnogi su hrvatski vojnici u ovoj operaciji pretrpjeli smrzavanje pojedinih ekstremiteta koji su im morali biti amputirani. Upravo zbog tih razloga operacija Zima 94 ušla je u povijest Domovinskog rata kao primjer nadljudskih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i oslobađanja okupiranog teritorija.

https://www.youtube.com/watch?v=fEkv2sAQ1FA&feature=emb_logo