Na današnji dan umro je prvi predsjednik slobodne i samostalne Hrvatske Franjo Tuđman

franjo tuđman misa čapljina, Franjo Tuđman, Hrvatska zemlja, Franjo Tuđman, dr. Franjo Tuđman, Hrvatska, Hrvatska zemlja, hrvatski branitelji, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, akcija oluja, mimohod, obljetnica, dan pobjede, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, obljetnica, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, dr. Franjo Tuđman, obljetnica, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, Vatikan, dr. Franjo Tuđman, jasenovac, hrvatsko proljeće, dr. Franjo Tuđman, Hrvatski narodni sabor, Dan Hrvatskoga sabora
Bio je prvi predsjednik samostalne i demokratske Republike Hrvatske u najteže vrijeme njezine povijesti.
Državničkom mudrošću i odlučnošću vodio je hrvatski narod u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, u vrijeme njegove borbe za opstojnost i slobodu. Pod njegovim vodstvom Hrvatska se obranila od prvotno komunističke, a zatim četničke agresije. 1995. zapovjedio je oslobodilačku akciju Oluja kojom je naša domovina zadobila punu slobodu na svom cjelokupnom teritoriju. Ima i velike zasluge u održavanju i opstojnosti Bosne i Hercegovine pred srpskom agresijom.

Ovaj veliki hrvatski političar i državnik nije se libio preuzeti kormilo nad „brodom koji tone", a tako je izgledala Socijalistička Republika Hrvatska krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Izdajnička i udvornička uloga hrvatskih komunista naspram rastuće imperijalne velikosrpske agresije predvođene „srbijanskim voždom" Slobodanom Miloševićem, dovela je hrvatski narod pred pitanje njegove opstojnosti uopće.

Demografski i politički gotovo uništen hrvatski narod u periodu 1945-1990., najprije brojnim masovnim poslijeratnim ubojstvima i progonima, a zatim političkim i ekonomskim migracijama Hrvata na zapad, bila je situacija u kojoj su se Hrvati našli 1990. Pred vratima su se nalazile do zuba naoružana JNA spremna krenuti na goloruki hrvatski narod, stotine tisuća naoružanih mitingaša i četnika iz Srbije i Hrvatske koji čekaju samo ‘okidač za napad', dok s druge strane hrvatska policija (milicija), obavještajne i druge komunističke službe su se nalazile premrežene pod vodstvom srbijanskih kadrova i većim dijelom projugoslavenski orijentiranih hrvatskih komunističkih ljudi uz časne malobrojne iznimke.

Jedan čovjek u tom kritičnom trenutku je stao na čelo hrvatskog naroda: prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Njegove neosporne zasluge možemo sintetizirati u nekoliko osnovnih točaka:

Franjo Tuđman i HDZ bili 1989. i 1990. su jedina velika politička stranka (pokret) koja je bez rezerve zahtijevala samobitnost za hrvatski narod, nasuprot lutalačkim idejama mnogih tadašnjih političara. To je hrvatski narod honorirao pobjedom HDZ-a na prvim izborima, a u čemu najveću zaslugu ima upravo Franjo Tuđman.

Franjo Tuđman zahtijevao je proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske 1991., usprkos protivljenju međunarodnih krugova i velikog dijela političke i javne scene u Hrvatskoj što je kulminiralo izlaženjem zastupnika SKH-SDP iz Hrvatskog Sabora prilikom proglašenja hrvatske neovisnosti.

Franjo Tuđman je u izuzetno teškim okolnostima uspio ustrojiti prve hrvatske borbene postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, a kasnije i Zbor narodne garde. Bili su to najhrabriji hrvatski mladići koji su ustvari obranili Hrvatsku od prvog i najjačeg napada u ljeto i jesen 1991.

Franjo Tuđman je briljantno vodio ratno-diplomatsku borbu 1990. i 1991. balansirajući između nužnog sukoba i diplomatske aktivnosti za međunarodnim priznanjem Hrvatske.

Pod vodstvom hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Hrvatska je obranila 70% svog teritorija pred premoćno naoružanim, brutalnim i nemilosrdnim neprijateljem.

Od 1991-1995. Franjo Tuđman je sa suradnicima organizirao osposobljavanje Hrvatske vojske koja je pritom izvela niz oslobodilačkih akcija koje su načele borbeni moral neprijatelja (Zapadna Slavonija, oslobađanje Dubrovnika i okolice, Maslenički most, Medački Džep, Kupres 94, akcije na Dinari i BiH, itd.)

1995. Franjo Tuđman zapovijeda, uz veliki rizik, oslobodilačke akcije Bljesak i Oluja u kojima je Hrvatska vojska do nogu potukla Srbe pred očima cijelog svijeta. Bio je to vrhunac genijalne političke i vojne doktrine prvog hrvatskog predsjednika.

Izuzetnim diplomatskim naporima, koji su uostalom bili prisutni na međunarodnom i unutrašnjem planu od početka njegovog mandata, uspijeva mirno reintegrirati Istočnu Slavoniju, Zapadni Srijem i Baranju, te grad heroj Vukovar.

Izvor: narod.hr