Na današnji dan prije 13 godina uhićen je Ante Gotovina: Evo kako je to izgledalo

Ante Gotovina
Ante Gotovina uhićen je na današnji dan 2005. godine u hotelu na Kanarskim otocima u Španjolskoj. Gotovinu se uhitilo na temelju optužnice Haaškog suda u kojoj ga se teretilo za planiranje etničkog čišćenja i ratne zločine.

Naime, Gotovina je odbio primiti optužnicu te je od njenog podizanja 2001. pa sve do uhićenja bio u bijegu. Tog 7. prosinca 2005. Gotovina se nalazio u restoranu hotela Bitácora u društvu australskog Hrvata Joze Grgića "Jablana". U 21:10 prišlo im je 8 službenika španjolske policije koji su ih uhitili. Grgić je nakon nekoliko sati pušten, a Gotovina je prebačen u španjolski zatvor Soto del Real, 40-ak km od Madrida.

Vijesti o njegovom uhićenju priopćila je tadašnja glavna haška tužiteljica Carla del Ponte. "Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj", rekla je del Ponte.

Gotovina je proglašen krivim 15. travnja 2011. te mu je određena kazna od 24 godina zatvora, a pravomoćnom presudom 16. studenog 2012. oslobođen je svih optužbi te pušten na slobodu.

vijesti.hr