Na autocestama oboren apsolutni rekord

autocesta, Vrgorac, Ploče, dalmatina, auto cesta, Ploče, dalmatina, autocesta, BIH, Hrvatska, Međugorje, auto cesta, Hrvatska, autocesta, autocesta 5c, Autoceste FBiH, autocesta, Hercegovina, more, Autoceste FBiH, autocesta 5c, izgradnja autoceste, BIH, HAC, na autocesti Zagreb - Lipovac, autocesta, cestarine

Prošle godine je na autocestama u Hrvatskoj oboren apsolutni rekord u prihodima od naplate cestarine, te su HAC i ARZ ostvarili utržak od 2,186 milijardi kuna, što je čak osam posto više nego prethodne godine, pa je zarada povećana za 162 milijuna kuna. Hrvatska je imala ukupno 60,148 milijuna vozila na autocestama, odnosno čak 4,67 milijuna vozila više nego 2015. godine, a najprometnija autocesta je Bregana - Zagreb - Lipovac (A3) sa 16,77 milijuna vozila, nakon čega slijedi autocesta Rijeka - Zagreb (A6) sa 16,33 milijuna vozila i autocesta Zagreb - Split - Ploče (A1) sa 13,33 milijuna vozila. Ovo su ujedno i jedine tri autoceste u Hrvatskoj koje imaju godišnji promet veći od 10 milijuna vozila. Poredak po prihodu je donekle drugačiji zbog dužine pojedinih dionica, pa je tako na prvom mjestu po prihodu ponovo autocesta Bregana - Zagreb - Lipovac sa 807,4 milijuna kuna, a na drugom autocesta Zagreb - Split - Ploče sa 598,4 milijuna kuna, dok treće mjesto zauzima autocesta Rijeka - Zagreb sa 499,97 milijuna kuna.

Zanimljivo je također da se u HAC-u bilježi i značajno povećanje teretnog prometa po stopi od gotovo 12 posto, što djelomično upućuje i na trend povećanja gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj. Ipak, razlog je svakako i povećanje tranzitnog prometa, pogotovo na pravcu ionako najprometnije autoceste Bregana - Zagreb - Lipovac, gdje se dio teretnog prometa preselio iz Austrije i Mađarske na pravac kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

 

Hina