MUP IZBRISAO 260.000 LJUDI 'Nisu ispunili zakonsku obvezu pa smo im svima odjavili prebivalište'

osobne iskaznice, hrvatske osobne, putovnice, UAE, Hrvatska, državljanstvo, zakon o prebivalištu, prebivalište, Hrvatska zemlja, lažna prebivališta, zakon o prebivalištu, dvojno prebivalište, prebivalište, Hrvatska zemlja, osobna iskaznica, provjera, Hrvatska, osobna iskaznica, prebivalište, Hrvatska, putovnica, mup, Hrvatska zemlja, prebivalište, Hrvati u BIH, europa, osobna iskaznica, domovnica, Hrvatsko državljanstvo, putovnica, prebivalište, dvojno prebivalište, Hrvatska, putovnica, putovnice, domovnica, dokumenti, Hrvati, švicarska, osobna iskaznica, osobna iskaznica, Hrvatska zemlja, dokumenti, uhićenje, putovnica, odlazak na rad u inozemstvo,  hrvatska putovnica, dozvola za rad,  radna dozvola, dozvola za rad, austrija, austrija, Austrijska vlada , odlazak u zemlje EU-a, odlazak na rad u inozemstvo, BIH, Hrvatska, London, Engleska, putovnica, osobna, hrvatski sabor, glasovanje, Hrvatsko državljanstvo
U MUP-u podsjećaju da su, po odredbama tog zakona, najkasnije do 29. prosinca 2014. ponovno morali prijaviti prebivalište i ishoditi osobnu iskaznicu svi koji su do 29. prosinca 2012. imali osobnu iskaznicu nevažeću više od 15 dana, građani koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu, kao i oni s prijavljenim prebivalištima na nepostojećim adresama s kućni brojem 0 ili bb.

"Građani koji nisu ispunili ovu obavezu odjavljeni su s danom 30. prosinca 2014. iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu temeljem članka 18. stavka 3. Zakona o prebivalištu", kažu u MUP-u, dodajući da je temeljem te odredbe ukupno odjavljeno 257.231 osoba.

"Odredba članka 12. Zakona o prebivalištu daje ovlast policijskoj upravi na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište da po službenoj dužnosti donese rješenje o odjavi prebivališta ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili ako policijska uprava o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba. Na jednak način nadležna policijska uprava je ovlaštena postupiti i u slučaju kada utvrdi da se osoba iselila s područja Hrvatske, a nije odjavila prebivalište. Iznimno, rješenje o odjavi prebivališta neće se donijeti za osobe koje su napustile prebivalište radi privremenog odlaska izvan Hrvatske i o tome obavijestile nadležnu policijsku upravu ili postaju neposredno ili putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Hrvatske, kao ni za osobe koje su obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinute u Republici Hrvatskoj", podsjećaju u MUP-u.

Na službenoj internetskoj stranici objavljen je i podatak da je od stupanja na snagu Zakona o prebivalištu 29. prosinca 2012. do 31. siječnja ove godine temeljem članka 12. Zakona o prebivalištu ukupno odjavljeno 20.900 osoba.

Na dan 31. siječnja 2015. prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj imalo je 4.652.480 hrvatskih državljana, od toga 3.822.670 punoljetnih, ističu u MUP-u.

jutarnji list