Muke na granici: U Čapljini ne izdaju propusnice, a njive se vode na - pradjedove

... na vrgoračkom području ostaju svi granični prijelazi koji su dosad tretirani kao privremene kontrolne točke, a radi se o prijelazima Veliki Prolog-Prolog, Stilja-Kašče i Mijaca-Dole (Jabuka), stoji u dopisu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, piše Slobodna Dalmacija.

No, ti su prijelazi u novom sporazumu definirani kao posebno prijelazno mjesto, odnosno lokacija preko koje će granicu isključivo moći prelaziti stanovnici uz granicu. Dakle, oni kojima je to najpotrebnije, koji su prostorno usmjereni na to područje ili imaju propusnicu za to prijelazno mjesto. Kako bi došli do te propusnice, morat će donijeti dokument na osnovi kojega se vidi da posjeduju zemljište s druge strane granice, školuju se ili putuju na posao.

Prema novom sporazumu, od 1. srpnja stanovnici pograničnih sela sa strane BiH podnose zahtjeve za propusnice u hrvatskim policijskim postajama, dok mještani hrvatskih sela to čine nadležnim BiH ispostavama.

U ovom konkretnom slučaju, za stanovnike grada Vrgorca propusnice se izdaju u Čapljini. Međutim, ta postaja još nije počela s izdavanjem propusnica, a pitanje je i kada će. Stoga se veliki dio mještana, točnije svi oni koji nisu izvadili propusnice do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sada našli u neobranom grožđu.

Kako onda preći granicu bez propusnice? Policajci su dobili upute da malo zažmire ili progledaju kroz prste ljudima nekoliko dana, ali i njima svako malo dolazi iza leđa "dubinska kontrola" iz Splita i Zagreba, koja nema razumijevana za probleme lokalnog stanovništva, ali i za svoje kolege, puste li nekoga da sa svoje njive s druge strane granice preveze kući krumpire ili neke povrće.

Stoga su mnogi policajci u strahu za svoj posao i egzistenciju, usmjeravaju ljude na najbliže granične prijelaze ili im u nekim slučajevima pišu kazne za ilegalan prijelaz.

Kompliciran problem

Problem je za sada prilično kompliciran, pogotovo što s izdavanjem propusnica nije počelo s hercegovačke strane, ali i zbog nesređenih zemljišnih knjiga. Mnogi neće moći dokazati da su vlasnici zemlje uz granicu, iako je obrađuju, jer se ona još vodi na pradjedovima, djedovima, u najboljem slučaju na očevima.

Kolika je navala vladala za propusnicama prije ulaska u Europsku uniju dovoljno govori podatak da su službenici PP Vrgorac samo zadnja dva dana izdali oko 1000 propusnica, u jednom trenutku nestalo im je obrazaca, pa su povučene zalihe iz Trilja i ostalih gradova