MKVC: MOLIMO vozače motornih vozila na pojačan oprez posebno u blizini škola, vrtića i igrališta

Moto klub Veterani - Croatia, škola, oprez
Kako MKVC provodi razne projekte vezane uz sigurnost u prometu na cestama tako smo i prije upozoravali na sudjelovanje djece u prometu kao rizične skupine sudionika u prometu, a prvenstveno na polaznike prvih razreda koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu. S obzirom na njihovu dob, sposobnost prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja, neshvaćanjem opasnosti koje im prijete, ovom prilikom MOLIMO vozače motornih vozila na pojačan oprez posebno u blizini škola, vrtića i igrališta.

Stoga, članovi Moto kluba Vetarni Croatia ovim putem MOLE sve vozače da svojim vozilom upravljaju onom brzinom koja im omogućuje pravovremeno zaustavljanje, upotrebu zvučnog signala kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti, a osobito kad se pokraj kolnika nalaze razigrana djeca koja ne obraćaju pozornost i opasnost koja vreba oko njih. Ne treba zaboraviti da vozilo treba zaustaviti pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz čak i kad djeca nisu stupila na njega, a očito imaju namjeru prijeći ga.

Nastavno na apel, ujedno molimo i roditelje da budu uzor svojoj djeci i podučavaju ispravnom ponašanju u prometu, kako bi navike vezane uz sigurnost prometa bile pravilne. Ujedno, svojim nepravilnim, neodgovornim ponašanjem i edukacijom roditelji nesvjesno preuzimaju moralnu odgovornost za nesreću koja se moze dogoditi.

Stoga roditelji, krećite se pravilno u prometu, prelazite kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu, poštujte zeleno i crveno svijetlo na semaforu, nikad s djecom ne pretrčavajte cestu, pokažite djetetu najkraći i najsigurniji put od kuće do škole, ukažite djetetu na moguće opasnosti koje vrebaju na tom putu koji ste odredili, pratite njegovo ponašanje u prometu i po potrebi ga ispravite i usmjerite, i najbitnije, učinite dijete vidljivim u prometu, tj. odjenite ga u odjeću (reflektirajući materijal) koja je vidljiva svim sudionicima u prometu.

Tekst,slika: Sonja Srša