Mještani koji žive pet metara od granice sa Hrvatskom bez propusnica

...požalili medijima kako ne mogu dobiti u Hrvatskoj pogranične propusnice. U MUP-u Hrvatske nisu im mogli dati pograničnu propusnicu, objašnjeno im je jer ih nema na popisu naselja koja su obuhvaćena sporazumom iz 2005.godine.

Nema mjesta na popisu

Iako u sporazumu koji su potpisale dvije države stoji kako propusnice mogu dobiti svi stanovnici koji žive do pet kilometara od granice, a imaju imanje ili ostvaruju određene potrebe, škola, posao itd. u drugoj državi, Podproložani koji žive pet metara od prijelaza to pravo ne mogu ostvariti jer ih nema u sporazumu koji su potpisali Picula i Ivanić. U Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske dobili smo široko objašnjenje zbog čega je nastao problem. U uvodnom objašnjenju hrvatskog ministarstva stoji kako općine, bez obzira nalaze li se u pograničnim područjima ili ne, nikako ne mogu donositi posebne sporazume. Tvrde kako su uputili prijedlog novog ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima te na novom sporazumu o pograničnom prometu kako bi se olakšao život građanima koji žive uz državnu granicu, a u skladu s pravilima Europske unije. "To znači da bi od datuma početka primjene novog sporazuma, što bi trebalo biti 1. srpnja 2013., nadležna tijela BiH trebala početi izdavati nove pogranične propusnice za stanovnike pograničnog područja Hrvatske. Taj posao bi trebala raditi Granična policija BiH, a zahtjev će trebati podnijeti u terenski ured, ili postrojbu granične policije BiH, ili u najbliže veleposlanstvo ili konzulat BiH u Hrvatskoj. Po tom novom sporazumu isto će učiniti i Hrvatska koja će izdavati nove pogranične propusnice za stanovnike BiH preko Ministarstva unutarnjih poslova, a zahtjev će trebati podnijeti nadležnoj policijskoj upravi ili postaji, odnosno u najbliže veleposlanstvo ili konzulat Hrvatske u BiH, stoji u objašnjenju Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

U tom sporazumu bit će uspostavljena prijelazna mjesta, kao nekadašnje privremene kontrolne točke - lokacije na granici preko kojih će samo oni koji gravitiraju tom prijelaznom mjestu moći prelaziti granicu s pograničnim propusnicama u kojima će biti upisano to prijelazno mjesto. U Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske tvrde da će novi sporazum između dvije države sadržavati i popis svih prijelaznih mjesta. Prema strogo definiranim pravilima za dobivanje nove pogranične propusnice treba imati neprekinuto jednogodišnje boravište u pograničnom području i poveznicu sa susjednim pograničnim područjem, (na primjer, radno mjesto, zemljište koje se obrađuje, škola), koja se mora dokazati (na primjer, s izvatkom iz zemljišnih knjiga, radnom knjižicom, potvrdom o pohađanju škole). Ovakvi detalji se moraju navesti u zahtjevu kako bi se opravdala potreba čestog prelaženja granice. Vrlo bitno je napomenuti da vlasnik pogranične propusnice mora imati osobnu iskaznicu s adresom općine koja se nalazi u graničnom pojasu od pet kilometara. Znači s osobnom iskaznicom Mostara, Makarske ili Splita ne može se dobiti propusnica.

Vecernji.ba